_MG_2740
_MG_2740

De Kruising: Quarter Horse x Welsh

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Guppie, een kruising tussen een Quarter Horse en een Welsh.

Naam: Guppie
Leeftijd: 6
Geslacht: Ruin
Kruising: Quarter Horse x Welsh
Kleur: Schimmel
Stokmaat: 1.30

Guppie was de pony van Maria Berghuizen. Helaas is hij onlangs ingeslapen: rust zacht lieve Guppie. “Hij stond los in de bak met de andere paarden, zoals we wel vaker doen. Guppie heeft tijdens het spelen in de bak zijn rechterachterbeen gebroken, die was helemaal doormidden. Niemand heeft gezien hoe het gebeurde. Door deze gebeurtenis hebben we hem moeten laten inslapen, zo ongelooflijk verdrietig. Hij was echt fantastisch. Ik had hem iets meer dan een jaar geleden een beetje op de gok gekocht. 


Door zijn leeftijd wist ik niet of hij geschikt genoeg zou zijn waarvoor ik hem had gekocht, maar ik vond zijn kruising zo ontzettend leuk. Mijn eerste verzorgpony was een Welsh en mijn eerste eigen pony was een Quarter Horse. Beide rassen vond ik geweldig, dus een combinatie daarvan is natuurlijk hartstikke mooi. Maar wat mij het meeste aansprak was dat hij zo braaf en vriendelijk was.

Dat gaf wel de doorslag dat ik hem kocht. Ik ben deze kruisingen nog nauwelijks tegengekomen, eigenlijk maar één keer eerder. Persoonlijk vind ik dat zonde, want het is zo’n leuke mix.”

“Toen ik Guppie kocht heette hij eigenlijk Surprise, omdat hij als verrassing was geboren. Papa was over het hek gesprongen en zag de Welsh merrie wel zitten. Ik vond de naam Surprise iets te moeilijk voor de jonge kinderen. Guppie was makkelijker en daarmee ook geschikt voor de jongere kinderen. Guppie hielp mij met het begeleiden van kinderen. Binnen mijn bedrijf, Ruiters & Ridders, begeleid ik jeugdigen met uiteenlopende hulpvragen met, tussen en soms ook op de paarden. We werken aan persoonlijke leerdoelen tijdens verschillende activiteiten op de boerderij. 

Guppie was daarbij mijn beste collega en maatje. We deden dan veel grondwerk, ontspanningsoefeningen en voltige. Daarnaast liep hij altijd mee in ponykwampen en lessen, waar hij veel plezier in had. Dan deden we buitenritjes en deed Guppie altijd mee in het toneelstuk wat we maakten aan het einde van de week. Hij hielp ook bij demonstraties over paardentaal. 


Tijdens de lessen probeerde ik de kinderen veel te leren over trainen op een manier die het paard ook leuk vindt en de basis van het rijden aan te leren. Hij was echt ontzettend geschikt voor de kinderen. Hij had ook een vaste verzorgster waar hij het heel goed mee konden vinden.”

Bouw & karakter

“In het begin toen ik hem kocht was hij nog wat smal en slank, maar hij begon de laatste tijd steeds meer op zijn vader te lijken. Die was een Quarter, dus echt de dikke billen en brede kaken. Hij werd met de dag beter gespierd. Het fijne gezichtje en de overige bouw had hij dan weer meer van een Welsh. Verder had hij ook van die mooi, volle manen. Tijdens het rijden was hij heel wendbaar, wat hij van beide kanten kan hebben. Hij had zeker potentie om een leuk dressuurproefje te rijden, want zijn gangen waren van een Welsh. Al hebben we dit nooit met hem gedaan. Daarnaast kon hij ook goed springen. Hij was eigenlijk voor alles wel geschikt.”


“Guppie was heel koel in zijn hoofd, maar kon ook wel ondeugend zijn op een grappige, leuke manier. Zijn karakter paste dus echt bij een Welsh. Maar Hij zou nooit iemand eraf gooien en ik vertrouwde hem met iedereen. Hij was ook nergens bang voor als we op buitenrit gingen bijvoorbeeld. We kwamen trekkers tegen, wapperende dingen en wat niet, maar hij vond nooit iets eng. Hij was echt een alleskunner met een hartje van goud. Zo braaf en lief, hij heeft zichzelf zo bewezen een top pony te zijn. Daarnaast was hij ook heel meewerkend en dacht hij altijd met je mee, wat typisch bij een Quarter part. Tot slot was hij ook ongelofelijk slim. Als ik ook maar aan iets dacht dan wist hij al wat ik bedoelde. Hij leerde snel en pakte alles op.”

Band

Maria: “In het begin twijfelde ik een beetje, na de verhuizing moest hij wennen en wist ik niet zeker of hij braaf genoeg zou blijken. Maar na een paar maanden had hij bewezen de meest geschikte pony ooit te zijn en groeide onze band met de dag. Ik kon zo op hem bouwen, als ik eens gestrest op stal aan kwam wist Guppie altijd het juiste te doen om te zorgen dat alles alsnog perfect verliep én hij maakte mij vaak aan het lachen.”

“Ik heb nooit een seconde het gevoel gehad dat een kind niet veilig zou zijn bij kleine Gup. Ik heb vaak gedacht: ‘Wij zijn over dertig jaar nog samen een team’. Ik verheugde mij daar zo op en fantaseerde zelfs over Guppie als kinderpony voor mijn eigen kinderen later. Helaas, is hij maar zes jaar geworden. Dat is enorm verdrietig en hij wordt door iedereen zo gemist.”


Vind je de kruising Quarter x Welsh een aanrader?

Maria beveelt de kruising zeker aan: “Bij Guppie heeft de kruising een perfecte uitwerking gehad, dus ik raad het zeker aan. Maar dat is mijn persoonlijke mening, het is natuurlijk niet maar net wat je voor ogen hebt. Ik vind het in ieder geval een leuke kruising en Guppie heeft zich echt bewezen als alleskunner en heeft in z’n korte leven zo veel kindjes blij mogen maken. Het is jammer dat hij ons op zo’n jonge leeftijd al heeft verlaten, want hij had veel potentie en zo veel plezier in ales wat wij samen deden. We gaan je missen Guppie.”

Bron: Bit & Cap

MG_2895
IMG20210908170244
IMG_20211029_094157
IMG20210602190710
IMG20210602152001
_MG_2740