120519829_ABFweb
120519829_ABFweb

Ruiters, fietsers en wandelaars: je komt elkaar tegen

Recreatie Opvallend Recreatie

Ruiters, fietsers en wandelaars houden van mooie tochten door de natuur en dat betekent dat je elkaar af en toe tegenkomt. Maar dat verloopt lang niet altijd goed. Hieronder vind je tips voor prettige ritten of wandelingen, of je nu vier hoeven, twee wielen of twee voeten onder je hebt.

Tips voor ruiters

Desensibiliseer je paard

Een hele mond vol, maar zeer van belang. Zorg dat je weet hoe je paard op verschillende situaties, van modderpoelen op het pad tot wapperende takjes in de wind, reageert voordat je naar buiten gaat. Als er veel mountainbikers, crossmotoren of wandelaars met honden voorkomen in het gebied waar jij graag rijdt, zorg dan dat je hier thuis mee oefent. Laat iemand voorbij komen op de fiets of crossmotor, en bouw dit langzaam op totdat je paard niet meer reageert op veel lawaai of beweging.

Ga samen met een maatje

Het is altijd veiliger om samen op pad te gaan, voor het geval er iets gebeurt, maar het is nog beter als je maatje een rustig, verkeersmak paard heeft. Groene paarden reageren kalmer op fietsers, wandelaars, honden of motoren als er een ervaren paard bij is, dat laat zien dat het allemaal geen probleem is.

Leg dingen aan elkaar uit

Ook al plaste je net bijna in je rijbroek door de gekke sprongen van je paard, ga ervan uit dat de ander (fietser, wandelaar, motorrijder) geen kwaad in zin heeft. Het is vaak geen onwil, maar een gebrek aan kennis. Niet iedereen weet hoe paarden in elkaar steken en hoe ze reageren. Begroet de ander vriendelijk en leg uit dat de situatie spannend voor je paard is en hoe daar het best mee omgegaan kan worden.

Stap af

Als je paard echt in paniek is en de fietser, wandelaar of motorrijder werkt niet mee, stijg dan gewoon af als het te gevaarlijk wordt en wacht tot het gevaar voorbij is. Je verdient echt geen prijs door langer in het zadel te blijven zitten, als dit een gevaar vormt voor jouw veiligheid.

Tips voor fietsers, wandelaars en motorrijders

Stop zodra je een paard ziet

Ja, dit betekent even een momentje van je fiets of motor afstappen. Dit lijkt een irritante onderbreking van je eigen rit, maar paarden reageren nou eenmaal niet altijd even rationeel op situaties. Geef het paard en de ruiter even de tijd om rustig naar jou (en je voertuig) te kijken, dit kan een hoop ellende besparen.

Communiceer

Ook als je het paard eerder gezien hebt of de ruiter persoonlijk kent. Ga er niet gelijk vanuit dat de ruiter het paard onder controle heeft. Een simpele “Hoi!” kan al werken. Vraag of het oke is dat je passeert, of dat je beter even stil kan staan en paard en ruiter jou kan laten passeren.

Benader een paard nooit van achteren

Als felgekleurde, luidruchtige en snelle fietser of motor kan het paard je aanzien voor een roofdier en kan het op de vlucht slaan. Stop en vraag de ruiter of het veilig is om te passeren.

Ga zachtjes door bochten

Een paard schrikt zich rot van iets dat zomaar ineens opduikt, net als automobilisten. Scheur dus niet vol gas door (onoverzichtelijke) bochten.

Herken signalen

Ook al zie je in Lord of the Rings of Game of Thrones paarden hard door de velden galopperen en gracieus steigeren, dit is geen normaal gedrag. Zie je een paard bokken, gekke sprongen maken, steigeren of veel te hard galopperen, stop dan en vraag (roep) of de ruiter hulp nodig heeft.