Paard
Paard Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Valkuilen bij het kopen van een paard

Recreatie Opvallend

Het aanschaffen van een pony of paard is niet altijd eenvoudig. De ideale viervoeter moet aan nogal wat eisen voldoen. Denk jij dat je jouw droompaard hebt gevonden? Check hier dan eerst de meest gemaakte fouten bij het kopen van een paard:

1 . Hij is zo mooi en heeft de perfecte kleur!

Van een mooi bord kun je niet eten is een bekend gezegde. Voor paarden geldt ongeveer hetzelfde. Natuurlijk is het een pluspunt als een paard er mooi uitziet, maar laat je niet verblinden door zijn schoonheid. Zo zie je eventuele minpunten of potentieel ongewenst gedrag over het hoofd. Het is zonde als jou ‘beauty’ een ‘beast’ blijkt te zijn.

2 . Ok, hij is nog jong en groen, maar dan kunnen we samen groeien

Een jong of groen paard is vaak goedkoper en makkelijker te vinden dan een ouder, goed opgeleid paard. Maar een jong paard kan een bron van frustratie en angst voor een minder ervaren of timide ruiter opleveren. Dit geldt vooral voor jonge ruiters, als deze verkeerd worden gekoppeld aan een jong of onervaren paard, dan is de lol van het paardrijden er gauw vanaf.

Minder ervaren ruiters zullen meer plezier beleven van een ervaren en goed getraind paard. Zo kun je als ruiter je eigen vaardigheden trainen en zelfvertrouwen opbouwen. Een jong paard kopen behoort daarna altijd nog tot de mogelijkheden.

3 . Wat heeft hij een power en schwung in zijn gangen! 

Een temperamentvol paard met krachtige bewegingen is een boeiend schouwspel. Maar tenzij je de vaardigheid, het vertrouwen en het geduld hebt om een dergelijk paard te rijden, kan het aankopen van zo’n showstopper een beslissing zijn waar je later spijt van krijgt.

4 . Op het eerste gezicht geen minpunten te ontdekken

Ook al kun je in eerste instantie niets ontdekken aan de gezondheid van het paard in kwestie, kijk verder dan je neus lang is. Bedenk voor welk doel je een paard aanschaft en wat de minimale gezondheidseisen zijn die daarbij horen.

Je hoeft een paard voor huis-tuin-en-keukengebruik heus niet volledig röntgenologisch te laten keuren, maar een klinisch onderzoek door een dierenarts is altijd verstandig.

5 . Mijn instructeur zal hem helemaal geweldig vinden!

Sommige mensen kunnen echt genieten van het houden van paarden voor een instructeur of trainer die er vervolgens mee op wedstrijd gaat. Maar voor de meesten van ons gaat het hebben van een eigen paard om meer dan alleen het bezitten ervan. We willen een paard waar we niet alleen vanaf de grond van kunnen genieten, maar ook fijn mee kunnen rijden. Kies niet voor een paard omdat iemand anders er goed op zou passen, tenzij je er zelf niet op wil zitten.

Bij het aanschaffen van een paard is het nooit zeker dat hij aan al je verwachtingen voldoet. Laat je goed informeren en vraag advies aan iemand die jou kent en weet wat je rijkunsten zijn. Voor een goede match kun je het beste luisteren naar je gevoel in combinatie met een gezonde dosis logica.