Buitenrijden
Buitenrijden Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Tips voor veilig buitenrijden

Recreatie Opvallend

Als je met je paard gaat buitenrijden moet je de weg delen met auto’s, motoren, tractors en fietsers. De gemiddelde weggebruiker is niet bekend met paarden en weet niet hoe hij een paard moet passeren. Gelukkig kunnen de volgende tips jou als ruiter helpen om de veiligheid op de weg te vergroten.

Tips

 1. Ga niet met je paard op stap als je paard nog niet gewend is aan het verkeer of als jij zelf onzeker bent. Zoek dan een instructeur die jou hiermee kan helpen.
 2. Heeft jouw paard te veel energie? Longeer je paard dan vooraf om zijn overtollige energie kwijt te raken. Zo voorkom je gekke uitbarstingen in het verkeer.
 3. Stippel vooraf de veiligste route uit. Kies voor wegen met een lage maximum snelheid, zo min mogelijk verkeer of brede bermen.
 4. Officieel gezien wordt je paard gezien als een voertuig, dus houd je aan de verkeersregels!
 5. Neem een ervaren paard mee als je met een jong paard op buitenrit wilt en laat de meest ervaren combinatie het dichtst bij het naderende verkeer rijden.
 6. Is je paard bang voor fietsers omdat hij deze niet hoort aan komen? Vraag de fietser dan om iets tegen je te zeggen, hierdoor zal je paard hem al horen en zal het minder eng zijn.
 7. Als je een weg wilt oversteken, zoek dan een geschikte plek waar je de bochten of heuvels kunt overzien en naderende auto’s kunt zien aankomen.
 8. Draag felgekleurde kleren overdag en een reflecterend hesje in het donker zodat je altijd goed zichtbaar bent.
 9. Houd altijd de ondergrond in de gaten. Asfalt kan glad worden als het regent, grote steentjes in het zand kunnen pijn doen en grind kan ervoor zorgen dat je paard weg glijdt. Let ook op scherpe voorwerpen in het gras of een zachte berm.
 10. Zie je een loslopende hond op je route? Ga er dan altijd stappend langs zodat je de hond niet uitlokt om achter je aan te gaan.
 11. Zorg altijd dat je zelf rustig blijft, als je nerveus bent zul je dit overbrengen op je paard.
 12. Leer de signalen van je paard kennen. Als je paard iets eng vindt gaan vaak eerst de oren strak naar voren, dan gaat zijn hoofd omhoog en zal hij zijn nek aanspannen. Hij gaat snurken of blazen, ademt sneller en wil vluchten. Als je je paard goed kent kan je op tijd ingrijpen en een gevaarlijke situatie voorkomen.
 13. Vind je paard iets eng? Laat hem nooit wegrennen! Zorg dat hij naar het enge object kijkt en laat hem het in eigen tempo onderzoeken. Laat hem zijn voeten bewegen, dit is zijn natuurlijke instinct en hierdoor neemt de spanning af.
 14. Zorg dat je altijd een telefoon, legitimatiebewijs en hoevenkrabber bij je hebt. Vertel iemand dat je op pad gaat en wanneer je verwacht terug te zijn. Je telefoon moet altijd in je zak zitten en niet aan je zadel, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Wat doe jij om jouw buitenrit zo veilig mogelijk te maken?

Bron: Horsejournals.com