091202708_ABFweb
091202708_ABFweb

Hoe veilig is jouw zadelkamer?

Recreatie Hanarchement Opvallend

Regelmatig hoor of lees je berichten over zadeldiefstal. Stallen en boerderijen zijn in het donker extra kwetsbaar, aangezien dieven dan makkelijker ongezien te werk kunnen gaan. Weet je zeker dat jouw tuig veilig is? We geven je enkele tips om je tuig te beschermen tegen diefstal. 


1. Bewaar je tuig in een beveiligde, afgesloten zadelkamer

Dit lijkt voor zich te spreken, maar er zijn genoeg stallen waarvan de zadelkamer niet op slot gaat ‘s nachts. Zorg ook dat je niet bezuinigt op veiligheid, door bijvoorbeeld goedkope sloten te kopen. Deze zijn veel eenvoudiger open te breken dan een duurder, zwaar slot van goede kwaliteit. Camerabeveiliging is ook het overwegen waard. Onthoud: het kost even wat om te investeren in goede beveiliging, maar nieuwe zadels en hoofdstellen kopen is nóg duurder.

2. Controleer en onderhoud

Zodra je eenmaal geïnvesteerd hebt in goede sloten; controleer en onderhoud deze dan ook. Voer regelmatig een check uit waarbij je let op roestige sloten, kettingen of gespen. Let ook op rotte kozijnen, rondslingerende spullen en kapotte ramen. Het is tevens een idee om te overwegen om tralies voor de ramen van je zadelkamer te laten plaatsen. Ramen zijn namelijk een geliefde entree voor dieven.

3. Weet wie er op je erf komt

Wees er zeker van dat hekken en deuren goed beveiligd zijn en dat je de sleutels enkel aan betrouwbare personen geeft. Zie je mensen op je erf die je niet (her)kent? Vraag ze dan beleefd of je ze kunt helpen of naar wie ze op zoek zijn. Als hun antwoord verdacht lijkt kun je hun uiterlijke kenmerken en het kenteken van hun auto noteren.

4. Weet wat je bezit

Zorg dat je precies weet welke spullen je allemaal in je bezit hebt. Houd een duidelijke lijst bij waarop staat wat voor tuig je allemaal bezit en houd deze lijst up-to-date. Noteer het merk, type, serienummer en de kleur van je tuig. Foto’s van je tuig maken en deze aan de lijst toevoegen is al helemaal een goed idee.

5. Markeer je tuig

Graveer op een onopvallende plek in je zadel of hoofdstel je postcode en huisnummer. Dit kun je zelf doen of je kunt het laten doen, bijvoorbeeld door een zadelmaker.

6. Wees waakzaam op wedstrijd

Laat je zadel en hoofdstel dus niet zomaar ergens op het wedstrijdterrein slingeren, maar berg het direct veilig op in de auto (die op slot gaat) of afgesloten zadelkamer in de trailer.

7. Verzeker je tuig

Sommige paardenverzekeringen dekken ook tuigdiefstal, net als sommige inboedelverzekeringen. Zoek uit hoe dit zit bij jouw verzekeringsmaatschappij en overweeg om een aparte verzekering voor je tuig af te sluiten.
Bron: Horse & Hound