buitenrit buitenrijden heide
buitenrit buitenrijden heide

8 oefeningen voor tijdens een buitenrit

Recreatie Horsemanship

De zomer is in aantocht, tijd om heerlijke buitenritten te maken. Ook als je een fanatiek wedstrijdruiter bent, is een buitenritje nooit verkeerd. Even ontspannen en wat anders dan rondjes door de bak, maar ook tijdens je buitenrit kun je van alles oefenen. Wij geven je daarom acht oefeningen die je kunt doen tijdens je buitenrit.


1. Nauwkeurigheid

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt het wel goed oefenen op een zand- of bospad. Tijdens je dressuurproef is het belangrijk dat je nauwkeurig rijd, je moet de figuren en overgangen netjes op de letters rijden. Wanneer je volgende keer door het bos rijdt, kies dan voor jezelf een boom uit. Bij deze boom maak je vervolgens een overgang. Dit is eigenlijk hetzelfde als een overgang rijden bij een letter. Zo kun je dus op een ontspannen manier aan je nauwkeurigheid werken.

2. Wijken voor het been

Ziet je paard iets engs? Een mooie manier om wat pasjes wijken te oefenen. Laat je paard de kant op kijken die hij niet eng vindt, en leg je been er iets aan. Op deze manier ga je iets zijwaarts langs het enge object. Nu heb je eigenlijk twee oefeningen in één, je paard is ontspannen langs een spannend object gelopen en je hebt je wijken geoefend.

3. Hekken openen en sluiten

Kom je een hek tegen? Probeer deze eens te openen, en weer te sluiten, zonder af te stappen. Zo leert je paard stil te staan en dat het niet eng is als jij andere dingen doet. Dit is eigenlijk hetzelfde als je jas aan- en uittrekken, terwijl je op je paard zit.

4. Uitgestrekte stap

Een ontspannen paard zal sneller zakken in zijn hals en zijn passen vergroten. Door hier expres naar toe te rijden en je paard te belonen als dit goed gaat, kun je in je volgende proef dit gevoel terughalen. Doordat de verschillen tussen de arbeidsstap en uitgestrekte stap tijdens een buitenrit waarschijnlijk groter zijn dan tijdens je dressuurproef, leer je het verschil ook beter voelen.

5. Op- en afstapjes 

Tijdens een buitenrit kom je waarschijnlijk wel eens op- en afstapjes tegen. Dit kan al iets kleins zijn als een stoeprand of gewoon een stuk grond dat steil afloopt. Door dit vaker te doen zal je paard er meer vertrouwen in krijgen, en beter weten hoe en waar hij zijn voeten kan plaatsen. Ook dit kan van pas komen tijdens je dressuurproef, wanneer de wedstrijdbaan niet helemaal vlak ligt kan jouw paard zonder problemen de oefeningen uitvoeren.

6. Versterk jullie band

Vindt je paard sommige dingen spannend, maar kun je hem toch op een ontspannen manier overtuigen dat het niet eng is? Dan heeft je paard niet alleen geleerd dat dit object niet eng is, maar je hebt ook nog eens jullie band versterkt en nieuw vertrouwen gekregen.

7. Waterpret

Begin eens met een waterplas op de weg en breid dit uit naar een klein beekje. Op deze manier leert je paard dat water niet eng is en dat het zelfs leuk kan zijn. Dit kan bij van alles van pas komen, een waterbak tijdens cross of toch weer die waterplas in de wedstrijdbaan. Wanneer je tijdens een buitenrit door een beek rijdt, let er dan wel op dat je de bodem kan zien. Zo kun je op tijd uitwijken voor kuilen of andere onregelmatigheden.

8. Omgaan met iets onverwachts

Je kunt van alles tegen komen tijdens buitenritten. Soms kun je het zo gek niet bedenken, maar door al deze dingen te overwinnen leer je rustig te blijven in onverwachte situaties. Daarnaast leert je paard dat gekke dingen als vlaggen of opvliegende vogels echt niet zo eng zijn. Gaat er nu iets mis tijdens je wedstrijd? Geen probleem, je hebt alles al overwonnen tijdens je buitenritten!
Lees meer: Bron: Horse & Hound