nacht
nacht

Tips voor een vollemaanrit

Recreatie Opvallend

Deze week is het volle maan. Een ritje maken terwijl de volle maan boven de hemel rijkt staat op de bucketlist van veel ruiters. De volgende tips zorgen ervoor dat jouw donkere ritje helemaal perfect is.

Blijf weg van de autoweg

Automobilisten verwachten in het midden van de nacht geen paard op de weg en tegen de tijd dat ze je zien zijn ze te dichtbij om nog te remmen en aan de kant te gaan.

Draag altijd een cap

Dat is natuurlijk altijd verstandig! Maak je paard klaar. Zorg ervoor dat je paard rustig is tijdens buitenritjes bij daglicht. Het zicht van een paard is erg goed in het donker, maar schaduwen en ritselende blaadjes kunnen ervoor zorgen dat je paard de eerste keren iets onrustiger is.

Ga niet alleen

Het is veiliger met meer, mocht er iets gebeuren zijn er altijd mederuiters die hulp kunnen inschakelen.

Neem niet te veel beginners mee

Probeer niet meer dan één ‘groen’ paard mee te nemen. Het zijn prooidieren met een sterk kudde-instinct en de kans is groot dat een groep van jonge paarden in zijn geheel in paniek raakt als er eentje begint. Een groep van ervaren paarden houdt een nieuweling rustig.

Ga langzaam 

Een flinke galop in het maanlicht is verleidelijk, maar het is veiliger om het rustig aan te doen. Gaten en kuilen, laaghangende takken en boomstammen zie je lastig in het donker. Misschien ziet je paard iets wat jij niet ziet en springt hij onverwachts opzij.

Draag reflecterende kleding

Je wilt absoluut gezien worden in de nacht. Hoe opvallender, hoe beter. Zorg ervoor dat je het niet bedekt met een jas. Neem extra batterijen mee voor je zaklamp. Een hoofdlamp kan ook ideaal zijn.

Communicatie is de sleutel

Zorg ervoor dat er iemand thuis of op stal weet waar je naartoe gaat en wacht tot je thuis bent.

Ga niet op ontdekkingstocht

Houd je aan je bekende paden zodat je weet wat je te wachten staat. Het vermindert ook de kans op verdwalen. Probeer een pad te nemend dat zoveel mogelijk open is, dat helpt met de zichtbaarheid en je hebt minder kans dat je je stoot tegen een laaghangende tak.

Blijf samen

Als je een bang paard hebt, blijf dan in het midden. Paarden kunnen in paniek raken als ze denken dat ze worden achtergelaten in het donker. Zorg dat niemand achterop raakt.

Plan vooruit

Neem een regenpak mee bij slechte voorspellingen. Maar zorg er vooral voor dat je genoeg lekkere drankjes hebt om samen te drinken bij thuiskomst!

Bron: Horsechannel

  1.