Afbeelding

Tips voor een veilige winterse buitenrit

Recreatie Opvallend

Buitenritten zijn heerlijk: samen met je paard eropuit en de omgeving verkennen. Als jij graag buiten rijdt en niet terugdeinst voor een beetje kou, dan wil je natuurlijk ook buiten rijden als het winter is. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw winterse buitenrit veilig is? Waar let je allemaal op en hoe voorkom je nare situaties? Sun Dance Ranch in Zweden weet als geen ander hoe het is om met winters weer buiten te rijden. Handige tips!

Tuig

Zorg er ten eerste voor dat je altijd met goed harnachement rijdt. Niets mag kapot zijn of gebreken hebben. Dit geldt overigens voor iedere buitenrit, maar tijdens een winterse buitenrit wil je helemaal honderd procent zeker zijn dat je niet bespaard hebt op degelijk materiaal.

Paard

Zorg dat je je paard goed kent en weet hoe hij in elkaar steekt. Een paard dat nerveus wordt van auto’s, eendjes of andere onverwachte dingen kun je misschien beter thuis laten. Is je paard verkeersmak en niet zo snel onder de indruk? Dan kun je makkelijker besluiten om wel te gaan. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je paard goed op jouw hulpen reageert.

Je kunt je paard zogenaamde easy boots omdoen: dit zijn schoentjes met een rubberen zool zodat je paard meer grip heeft. Zorg dan wel dat ze goed passen, anders verlies je ze gemakkelijk.

Ondergrond

Hoe glad is de bodem precies? Als er veel sneeuw ligt, kan dat juist aanleiding zijn om wél te gaan. Op een vers pak sneeuw glijdt je paard een stuk minder snel uit dan op een ijzige ondergrond. Wanneer je echt niet naar buiten moet gaan, is als sneeuw door dooi een soort ‘Slush Puppie’ wordt en het daarna weer vriest. De ondergrond wordt dan letterlijk een ijsbaan.

Ruiter

Het niveau van jou als ruiter speelt ook een rol. Het is misschien een beter idee om nu een ritje over te slaan als je nog niet zo veel ervaring hebt met buiten rijden. Maak je al langer buitenritten, dan kun je beter inspelen op onverwachte situaties.

Verlichting

Trek een hesje aan, zeker als je vermoedt om in de schemer thuis te komen. Er zijn reflectoren die je op je beugels kan bevestigen, reflecterende beenbeschermers en ook lampjes die je op je cap kan dragen. Als je de keuze hebt, kies dan liever voor een bospad in plaats van een drukke weg.

En dan kom je een erg glad stuk tegen...

Geef lengte. Neem de teugels in ieder geval niet kort, je paard kan dan alleen maar moeilijker zijn weg vinden. Laat hem zelf balanceren en zijn grip vinden. Laat je paard in de berm lopen, daar is het vaak door een ondergrond van gras minder glad. En als je afstapt: geef ook dan je paard een lange teugel. Mocht hij echt wegglijden, dan neemt hij jou niet mee in zijn val.

Een laatste tip: een waxjas

Of een andere jas waar sneeuw makkelijk vanaf glijdt. Niets is zo vervelend als sneeuw dat op je blijft liggen, smelt en zelfs intrekt. Je komt dan nat en koud thuis. Als je het echt goed wilt doen, draag dan ook lange chaps. Sneeuw zakt gemakkelijk in laarzen of mini-chaps, terwijl het bij lange chaps nergens tussen kan.

Bron: Bit & Cap