Galop benen
Galop benen

Verbeter de gangen van je paard

Nieuws

Telkens als je paardrijdt heb je ermee te maken. En in elke dressuurproef word je er op beoordeeld. De basisgangen zijn de kroonjuwelen van je paard.

Wilde paarden in de natuur kiezen altijd de gang die voor het noodzakelijke tempo de minste energie kost.

Zo is het paard uitgerust met drie versnellingen, de basisgangen die in het FEI-protocol zeer nauwkeurig zijn omschreven. Volgens dat FEI-reglement moeten ruiters met een correcte africhting ‘de natuurlijke eigenschappen’ (lees: de basisgangen) van hun paarden verbeteren.

Daarover gaat de Bit-lezing ‘Basisgangen’, die wordt gegeven door twee Bit-medewerkers: Grand Prix-jurylid, KWPN-fokkerijraadslid en Bit-blogger Karin Retera en algemeen hoofdredacteur van Eisma Horsesmedia Dirk Willem Rosie. Uitgaande van de oorsprong van het paard – en de daaruit voortvloeiende biomechanica – bespreken Karin en Dirk Willem de vereisten waaraan de stap, de draf en de galop moeten voldoen.

Gangen verbeteren

Je wint de wedstrijd met een taktzuivere stap, een krachtige draf en een soepele galop. Of je verliest juist de proef vanwege telgang, een duwend achterbeen of een viertakt in galop. In de Bit-lezing leer je meer over de natuurlijke aanleg van het paard en over de invloed van de rijkunst. Welke kwaliteiten moet je paard zelf in huis hebben en wat kun jij als ruiter doen om je paard beter te laten lopen of hogere cijfers op het protocol te krijgen?
Voor deze lezing hoef je je niet in te schrijven. Door middel van het tonen van jouw entreebewijs krijg je toegang tot de lezing.
DSCN05101