verjaardag-met-je-paard
verjaardag-met-je-paard

Recept: feestelijke worteltaart voor je paard

Nieuws

Ga jij gourmetten met de kerstdagen of ben je al een vijfgangen-diner aan het voorbereiden? Vergeet je trouwe viervoeter niet tijdens de feestdagen. Hieronder vind je het recept voor een overheerlijke worteltaart voor je paard!




Ingrediënten:
50 gram lijnzaad
een paar handjes gerstevlokken
zeven sneetjes brood
1 winterpeen
1 appeltje
beetje (zonnebloem)olie

Dit kan natuurlijk ook:
zemelen
paardenmuesli
geweekte grasbrokken
suikerklontjes of poedersuiker (ter decoratie)

En wat je ook nodig hebt:
een tulband
een grote mengkom
onbreekbaar bord, zoals een houten snijplank

Bereidingswijze:

Stap 1: kook eerst het lijnzaad. Dit wordt je bindmiddel. Breng 400 ml water met 50 gram lijnzaad aan de kook. Laat het papje daarna op heel laag vuur sudderen. Na een klein half uurtje heb je een pannetje vol slijm met pitjes. Dat is goed.

Stap 2: rasp een deel van de wortel en snijd het andere deel in stukjes. Snijd ook de appel in stukjes. Maak de appel en de wortel vrij klein, want te grote stukken plakken straks niet. Verscheur het brood, doe het in een grote kom en stroop je mouwen op. Schep 1 eetlepel lijnzaad door het brood en een paar eetlepels water. Kneed, prak, meng met je handen tot het brood zompig is. Kneed nu de wortel, appel en een paar handjes gerstevlokken erdoor tot je een bal kunt vormen. Het brood en lijnzaad moeten de boel bij elkaar houden. Met te veel groente en fruit krijg je geen samenhangend geheel. Word je ‘deeg’ te droog? Doe er nog een klein beetje water bij. Voeg voor extra kleefkracht nog wat lijnzaad toe, maar wees spaarzaam anders wordt het brood gom-achtig. Extra brood neemt een te veel aan vocht op.

Stap 3: spoel je tulband even om met water en besmeer de vorm met een beetje olie. Dit zorgt ervoor dat je de taart er straks ook weer uit krijgt. Verbrokkel je broodbol en verdeel deze brokken in de tulband. Druk dan alles heel goed aan. Neem een houten snijdplank en keer de tulband met een bemoedigende klap om. Blijft deze alsnog plakken, probeer het dan nog eens, maar bekleed dit keer je tulband met vershoudfolie.

Stap 4: laat je taartje naturel of versier hem met plakjes wortel, partjes appel, suikerklontjes of poedersuiker. En nu op naar de stal. Serveer je taart op de houten snijplank, je wilt geen ongelukken met breekbaar serviesgoed. Ook voor het snoepgoed voor je paard geldt natuurlijk: geniet, maar geef met mate.

Met dank aan Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding, voor de paardentaarttips.
Iffezheim, Tisch mit Moehren, Aepfeln und Mineralwasser auf einem Stallhof
Iffezheim, Tisch mit Moehren, Aepfeln und Mineralwasser auf einem Stallhof