Zwart paard, Galop
Zwart paard, Galop

Sentiment: Black Beauty

Nieuws

Een prachtig zwart paard galoppeert door het opspattende water van een riviertje en snelt zich onder de opzwepende tonen van ‘galopping home’ door de uitgestrekte velden. Black Beauty! De populaire serie uit de jaren negentig is terug op televisie. Tenminste, in Groot-Brittannië.


Wie ziet zichzelf niet weer in blijde afwachting voor de televisie zitten, bij het horen van deze klanken? Het themanummer ‘Galopping home’ van Denis King:‘The Adventures of Black Beauty’ is geinspireerd op het boek ‘Black Beauty’ van Anna Sewell. Deze roman uit 1877 werd meteen een enorme hit. Het vertelt het levensverhaal van de zwarte hengst en zijn paardenvrienden, vanuit het perspectief van Black Beauty. Sewell bracht met het boek paardenleed aan de orde, zoals het couperen van de staart, het gebruik van oogkleppen en te strakke teugels.

Het boek is meerdere malen verfilmd. De televisieserie is een vervolg op het boek en stelt vooral de innige vriendschap tussen het paard en het meisje Vicky centraal. In de eerste aflevering vindt Vicky de gewonde hengst, en weet ze de eigenaar te overtuigen om het paard aan haar vader te verkopen. Dit is het begin van vele avonturen...

De eerste twee seizoenen van ‘The Adventures of Black Beauty’ werden in 1974-1975 in Nederland uitgezonden. In de jaren negentig volgden seizoen drie en vier, ‘The New Adventure of Black Beauty’.

Vanaf 14 april worden de derde en vierde seizoen van “The New Adventures of Black Beauty” dagelijks uitgezonden op het Britse Horse & Country TV. Wie weet volgt een Nederlandse televisiezender? Voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen, is Horse & Country TV ook via een betaalde app te volgen.