zeewier
zeewier

Zeewier, wel of niet voeren?

Nieuws

Zeewier is eigenlijk overal goed voor. Althans, dat willen de leveranciers van zeewiersupplementen ons doen geloven. Volgens voedingsdeskundige dr. Marc van den Top is enige nuance en zelfs een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. “Ik zou het bijvoorbeeld niet aan drachtige merries geven.”

Zeewier geeft een mooiere vacht en helpt het paard beter door de verharing heen. En dat is niet alles. De zeegroente, zoals zeeweer ook wel wordt genoemd, zorgt ook voor gezondere hoeven, optimaliseert de stofwisseling, verhelpt vruchtbaarheidsproblemen, gaat maagzuur tegen, werkt antibacterieel, stabiliseert de schildklier, vermindert nervositeit, helpt bij het afvallen, versnelt het herstel na ziekte en verbetert het afweersysteem. Ook zal een paard dat zeewier krijgt stoppen met mest eten. Althans, dit claimen de leveranciers van zeewiersupplementen. En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de resultaten van sommige gebruikers nog veel spectaculairder zijn.
Voedingsdeskundige dr. Marc van den Top laat zich niet meeslepen door dit soort verhalen; hij kijkt liever naar de feiten, en die zijn er nauwelijks. Er is namelijk geen of weinig onderzoek gedaan naar de ‘geneeskracht’ van zeewier. “Het is wel bekend dat sommige wilde paarden zeewier eten en dat die paarden over het algemeen gezonder zijn dan de paarden in hetzelfde gebied die geen wier eten. De waarheid over de zeewiersupplementen zal dus ergens in het midden liggen”, zegt hij.

Wierweetjes:

  1. Er zijn vele zeewieren en het maakt niet veel uit welke je voert. Voor paarden wordt meestal knotswier gebruikt. Dit supplement kan ook uit een combinatie van soorten bestaan.
  2. Zoek een supplement met op de verpakking het jodiumgehalte. Zeewier is een natuurproduct, dus de samenstelling wisselt. Wat op de pot of doos staat, is dus een richtlijn. Niet meer dan dat.
  3. Voor poeder trekken de meeste paarden hun neus op, dus een korrel zal beter gegeten worden.
  4. Het zeewier dat je op het strand vindt, is niet geschikt om aan je paard te voeren.
  5. Ook jij mag gerust een hapje nemen van het wiersupplement van je paard. Je kunt bijvoorbeeld een heel klein beetje in de soep doen.
zeewier