Hitte
Hitte

Paarden & zomerhitte

Nieuws

We hopen er allemaal op: een beetje zomerhitte. Maar een paar tropische dagen kunnen behoorlijk zwaar zijn voor een paard. Waar moet je rekening mee houden? Dierwetenschapper Sifra van der Vis, die afgelopen winter in Australië verbleef, weet er alles van.
[caption id=”attachment_12782” align=”alignright” width=”300”] Sifra van der Vis tijdens haar verblijf in Australië.[/caption]

Wij hadden een klamme kwakkelwinter. Ondertussen steeg in Australië het kwik tot boven de veertig graden. Sifra, die drie maanden meetrainde bij de beroemde gedragsdeskundige Andrew McLean, stond elke dag ijselijk vroeg op, zodat alle paarden konden worden gereden voor het heetst van de dag. De tijdsduur en intensiteit werd aangepast. Ook werden de paarden uitgebreid gekoeld met water na elke sessie. De paddocks waarin ze verbleven waren voorzien van bomen voor schaduw. Uiteraard was er onbeperkt drinkwater en de waterbakken werden meerdere keren per dag gecontroleerd. “Een paar uur zonder water kan bij dergelijke hitte al funest zijn.”

Meer tips om zomerhitte goed te kunnen doorstaan? Lees het hele verhaal in Bit 217. Deze editie ligt vanaf vrijdag 20 juni in de winkel.

silfra hitte (Large)