paddock
paddock

Het paddock paradise

Nieuws

Op een natuurlijke manier paarden houden wordt steeds populairder in Nederland. Eén manier om dit te doen is door paarden te houden in een ‘paddock paradise’. Deze manier van paarden houden is bedacht door de Amerikaan Jaime Jackson en bedoeld om de hoeven op een natuurlijke manier af te laten slijten. Hiernaast zijn er allerlei andere voordelen, zoals meer beweging, sociaal contact en steeds kleine beetjes eten.Goed voor de hoeven


Het basisprincipe van een paddock paradise is een looppad om je weides heen waar de paarden onbeperkt in rond kunnen blijven lopen. Dit wordt gestimuleerd door op verschillende plekken voer, water, rolmogelijkheden en beschutting aan te bieden. Oorspronkelijk is het paddock paradise bedoeld om de hoeven van een paard te verbeteren. Door verschillende ondergronden te gebruiken zoals steen, zand, kiezels en zelfs puin worden de hoeven weer gebruikt zoals van nature bedoeld is. Het voornaamste doel was dan ook om de hoeven te verbeteren. Ook de algemene gezondheid van de paarden zou met sprongen vooruit gaan.

Voeding en sociaal gedrag


In een paddock paradise is hooi of ander ruwvoer de hoofdvoeding van een paard. Steeds meer mensen ontdekken dat hun paarden gevoelig zijn voor gras: denk aan hoefbevangenheid, eczeem, en andersoortige jeuk. Doordat in een paddock paradise de grasinname beperkt wordt, kan dit een heel geschikte manier van ‘stallen’ zijn voor paarden die gevoelig zijn voor gras of snel dik worden. Door het vele lopen wordt ook de spijsvertering van de paarden bevorderd en wordt het natuurlijke sociale gedrag gestimuleerd. Daarnaast is een paddock paradise een super leuke manier om de vaak kleine ruimte die we voor onze paarden beschikbaar hebben optimaal te benutten.

Een speeltuin voor paarden


Een paddock paradise is eigenlijk gewoon een wei in een wei. Rond een kleinere wei maak je een looppad dat qua breedte aangepast moet worden aan de grootte van je paarden en grootte van de groep. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Bijvoorbeeld een pad om je bak, twee kleine weides met een achtje er omheen, een pad door een stuk bos of afwisselen met open plekken en kronkelpaadjes. Let wel op dat er voor de paarden altijd voldoende ruimte is om te vluchten of zich af te zonderen.

Daag je paard uit!


Schuilstallen of –wanden zorgen voor beschutting tegen zon, regen, wind en vliegen. Je kunt  hindernissen plaatsen om ze bezig te houden en uit te dagen, zoals een boomstam waar ze overheen moeten stappen of blokken of pionnen waar ze omheen moeten lopen. Veel paarden vinden heuvels erg leuk en als ze omhoog moeten lopen trainen ze meteen hun eigen spieren. En je kunt je natuurlijk ook uitleven met autobanden, balkjes, kliko’s, tonnen, vliegengordijnen en vlaggetjes. Kijkt je paard meteen nergens meer van op tijdens een wedstrijd of buitenrit!

Ken jij leuke voorbeelden van een paddock paradise? We lezen en zien ze graag!


Bron: Natuurlijk Paarden
1__34__ms1.rvf_11
711
187095
187506
187507
1392130