110128897_ABFweb
110128897_ABFweb

Zoutinname bij warm weer

Nieuws

Hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid creëren meer stressomstandigheden voor mensen en paarden. Bij een normale temperatuur hebben paarden zo’n 30 tot 60 gram zout per dag nodig om in hun behoefte aan natrium en chloride te voorzien. Deze behoefte kan oplopen tot 110 tot 170 gram zout per dag in zeer warme klimaten of onder omstandigheden waarbij het paard veel zweet verliest.
Onvoldoende zout in de voeding kan leiden tot abnormaal eetgedrag zoals likken of kauwen op voorwerpen die zout bevatten of het likken en eten van vuil. De inname van water kan ook afnemen, waardoor het risico op koliek toeneemt. In meer extreme gevallen, zullen paarden stoppen met eten en kunnen ze spier-coördinatiestoornissen ervaren.

Een goede optie om de inname van zout van je paard het hele jaar door goed voor elkaar te hebben, is het beschikbaar stellen van zout als vrije keuze. Bijvoorbeeld in stal of een overdekte mineralenvoeder. De zoutinname uit los zout ligt hoger dan uit zoutblokken, dit is te wijten aan het gemak van consumptie. Het kan voor een paard een hele opgave zijn om net zo lang aan een zoutblok te likken tot hij voldoende zout binnen heeft om te voorzien in zijn behoefte tijdens warm weer of een hoge luchtvochtigheid.

Het is ook absoluut noodzakelijk dat vers water van een geschikte temperatuur te allen tijde beschikbaar is. Paarden hebben de neiging om minder water verbruiken als de watertemperatuur te hoog is, zelfs als ze eigenlijk meer water moeten drinken in de warme en vochtige omstandigheden.

Veel commerciële voeders bevatten 0.5-1.0% zout, maar paarden kunnen nog steeds profiteren van het hebben van beschikbaar zout op vrije keuze. Een zoutblok is beter dan geen zout beschikbaar stellen, maar misschien niet zo effectief in het handhaven van de zoutinname als los zout toegevoegd dat toegevoegd wordt aan de voeding van het paard, bij warm, vochtig weer.

Het beschikbaar stellen van zout en je paard de vrije keuze geven om hier gebruik van te maken kan ervoor zorgen dat je paard het hele jaar door goed blijft eten en drinken, onder alle weersomstandigheden.

Bron: Bitmagazine / The Horse
121210186_ABFweb