Komende week stijgt de temperatuur boven de dertig graden. Wat betekenen deze temperaturen voor jouw paard?
‘Vind jij het te warm om prestaties te verrichten, dan is het voor je paard waarschijnlijk ook te warm.’ Volgens gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck moeten we deze oude regel beter naleven. De kans dat paarden een zonnesteek oplopen is namelijk groter dan we denken. “Op een hete dag kan twee uur in de zon staan al genoeg zijn. En hoe donkerder het paard, hoe groter het risico!” Let dus op met wedstrijden en lange buitenritten.
Het voorkomen van oververhitting en een zonnesteek is vrij simpel. Zorg voor voldoende schaduw in de wei. Zoekt het paard niet zelf de schaduw op en heeft het eerder last gehad van oververhitting, zet hem dan op het heetst van de dag binnen. Houd veulens extra in de gaten. “De merries kunnen misschien tegen de warmte, de veulens nog niet. Maar zij blijven bij hun moeder en zoeken niet zelf de koelte op!” Raakt het paard toch oververhit, zet hem dan direct in de schaduw en zorg voor afkoeling. Spoel hals en borst enkele minuten af met water. Op deze plaatsen liggen de grootste aders meer aan de oppervlakte. Laat het water verdampen en herhaal het spoelen later nog eens.
Ook paarden kunnen verbranden in de zon. De roze huid en de dunbehaarde plaatsen rond neus en ogen zijn extra gevoelig. Deze hebben dus extra bescherming nodig. Smeer ze in met gewone zonnebrandcrème. Gebruik er één met sunblock of een hoge beschermingsfactor. En neem de waterproof versie. Anders zijn ingesmeerde benen en neuzen ‘s morgens niet bestand tegen het natte gras. Extra handig zijn de felgekleurde crèmes. Dan kun je tenminste zien of het er nog op zit.
Toch verbrand? Doe wat de cowboys doen. Breek een stukje van de aloë veraplant en smeer het vocht dat vrijkomt op de aangetaste huid. Aloë Vera uit een potje werkt natuurlijk ook. Of gebruik aftersun!