leren
leren

Hoe slim is jouw paard?

Nieuws

Is jouw paard slim? Hoe weet je hoe intelligent en mentaal sterk je paard is? En hoe snel leert jouw paard? Hoe meer je de mentale processen van je paard begrijpt, hoe meer je de training hierop kunt aanpassen. Paardengedragsdeskundige Callie Rae King vertelt wat we weten over het leervermogen van paarden.


Vroeger werd het vermogen van een paard om iets te leren flink onderschat. Vaak werd het leervermogen van paarden over één kam geschoren en werden individuele verschillen genegeerd. Men dacht dat paarden niet bijzonder slim waren en dat paarden allemaal op dezelfde manier leren. Deze gedachtegang verantwoordde misschien ook wel een wat hardere aanpak tijdens het opleiden van paarden. Gelukkig weten we tegenwoordig meer over de intelligentie van paarden, en dat dit voor elk paard anders is.

Maar het leervermogen van je paard overschatten kan ook voor problemen zorgen. Paarden hebben namelijk niet zelfde hersencapaciteiten als mensen en hebben duidelijke, kleine stapjes nodig om nieuw gedrag aan te leren. Het kortetermijngeheugen van een paard is - in vergelijking met ons en andere diersoorten - juist minder goed ontwikkeld. Te grote stappen maken in de training, ervan uitgaan dat hij het wel begrijpt of dat hij altijd snapt wanneer hij niet het gewenste gedrag vertoont kan behoorlijke schade aanrichten.

Hoe slim is je paard nou echt?


De vragen wat je paard mentaal aankan, hoe snel je paard nieuwe dingen leert en hoe snel je de training kunt opbouwen kun je niet zwart op wit beantwoorden. Ondanks dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar leervermogen, hersencapaciteit en gedrag van paarden, kunnen we natuurlijk nooit helemaal begrijpen hoe het is om als paard dingen te moeten leren.

Een van de belangrijkste punten is om jouw leercapaciteiten en gedrag niet gelijk te stellen aan dat van het paard. Wij mensen redeneren, overdenken dingen en gebruiken logica, waarop wij ons gedrag kunnen aanpassen. Paarden doen dit niet. In andere gevallen zijn paarden weer veel slimmer dan wij. Bijvoorbeeld bij het opmerken van veranderingen in de omgeving en het aanvoelen van subtiele hints van de ruiter.

Maar we hebben ook gelijkenissen met paarden. Paarden leren, net als wij, door het maken van associaties en verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg. Paarden kunnen supersnel onze aanwijzingen begrijpen en nieuwe dingen leren, maar onze timing is daarbij essentieel. Als je niet op precies het juiste moment beloont, dan leert het paard hele andere dingen dan jij bedoeld hebt. En als een paard iets geleerd heeft, goed of slecht, dan zorgt het uitstekende langetermijngeheugen ervoor dat hij het gedrag jaren later zonder enige oefening weer kan laten zien. Is dat slim of niet?

Het geleerde toepassen in andere situaties


Wat het ene paard ‘slimmer’ maakt dan het andere is de mate waarin hij kan generaliseren, dus het geleerde kan toepassen in andere situaties. Paarden generaliseren namelijk niet op dezelfde manier als wij. Als wij geleerd hebben dat een stopbord ‘stop’ betekent, dan zullen wij overal waar wij dit stopbord tegenkomen begrijpen dat dit betekent dat we moeten stoppen.

Bij een paard is dit anders. Een paard kan begrijpen dat hij op wedstrijd over een hindernis moet springen, maar kom je in het bos een leuke boomstam tegen dan hoeft dit niet te beteken dat hij meteen snapt dat hij ook daar overheen kan springen. Manegepaarden zijn over het algemeen heel erg goed in generaliseren. In plaats van dat ze alleen luisteren naar die hele specifieke beenhulp, hebben ze geleerd dat bungelende benen ergens aan de zijkant van hun lijf betekent dat ze vooruit moeten.

Maak je paard slimmer door veel nieuwe dingen te doen


Wil jij het leervermogen van je paard stimuleren? Hoe meer verschillende situaties en leervragen je paard voorgespiegeld krijgt, hoe beter je paard wordt in generaliseren. Dus ga je met je paard op heel veel verschillende locaties springen en oefen je met veel verschillende hindernissen, dan zal hij eerder begrijpen dat een hindernis in het algemeen betekent dat je er overheen moet springen.

Hoe meer nieuwe dingen dingen je met je paard doet, hoe meer zijn leervermogen wordt geprikkeld en ontwikkeld. Hierdoor zal je paard nieuwe situaties en oefeningen in de toekomst beter begrijpen en eerder geleerd gedrag toe kunnen passen.

Hoe slim is jouw paard? Leert hij of zij makkelijk nieuwe dingen? En wat doe jij voor oefeningen om je paard nieuwe dingen te leren?


Bron: Horsenation