zweten
zweten

Waarom elektrolyten van groot belang zijn voor een gezond paard

Nieuws

Elektrolyten zijn opgeloste mineralen in het bloed en weefsel van het lichaam, ze dragen een positieve of negatieve lading en kunnen binden met een ander ion om een zout te maken. Ze helpen om de juiste balans van vloeistoffen in de cellen van het lichaam te behouden en zijn betrokken bij de spierfunctie en de verwerking van afvalstoffen. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot uitdroging, verminderde prestaties en kan klinische problemen als maandagziekte verergeren.


De belangrijkste elektrolyten zijn:

 • Natrium (Na)

 • Chloride (Cl)

 • Kalium (K)

 • Magnesium (Mg)

 • Calcium (Ca)


Een paard verliest dagelijks elektrolyten door zweten, plassen en ontlasting. Deze verliezen kunnen normaal gesproken gewoon worden opgevangen door het dieet van het paard. Door middel van zweten regelt het paard zijn lichaamstemperatuur tijdens inspanning en het wordt algemeen aangenomen dat 90 procent van het gewichtsverlies van het paard na inspanning komt door zweten. Het is belangrijk dat dit gewichtsverlies wordt bewaakt en het verlies aan elektrolyten wordt gecompenseerd, anders zal het tot slechte prestaties leiden.

Tijdens periodes van inspanning, zoals wedstrijden en training, kan een paard aanzienlijk veel elektrolyten verliezen, vooral als het heel erg warm is. Onder normale omstandigheden kan een paard van 500 kilo zo’n tien liter lichaamszweet verliezen. Dit zweet bevat 60 gram Chloride, dat is tien procent van het totale aantal Chloride dat het lichaam bevat.

Tekenen van een tekort aan elektrolyten zijn als volgt:

 • Doffe vacht

 • Ingevallen ogen

 • Depressief overkomen

 • Lusteloosheid

 • Slechte prestaties

 • Donkere urine


Het lichaam van een paard kan geen water vasthouden zonder de aanwezigheid van elektrolyten, dus enkel het aanbieden van water na het werk zal je paard niet hydrateren. Daarvoor zul je elektrolyten moeten toevoegen aan het water en/of het voer.

Het toevoegen van elektrolyten aan water zorgt ervoor dat zowel vocht- en elektrolytenverlies wordt bijgevuld en het paard wordt snel weer gedydrateerd. Na langdurig zweten duurt het echter wel enkele dagen voor een supplement om de verliezen weer helemaal aan te vullen.

Als je paard een slechte drinker is of er geen mogelijkheid is vochtverlies aan te vullen tijdens een wedstrijd, kun je elektrolyten geven tussen een klein beetje voer. Er zijn namelijk ook elektrolyten-pasta’s. Een te grote dosis kan er echter voor zorgen dat het paard water gaat absorberen uit de bloedvaten rondom het maagdarmkanaal en dat verergert de uitdroging op korte termijn.

Je paard zou altijd de beschikking moeten hebben over een zoutblok. Houd de inname goed in de gaten, vooral tijdens warm weer. Een alternatief is het dagelijks voeren van een eetlepel zout.

Bron: Horse and Hound