wilde-paarden
wilde-paarden

Vier lessen van wilde paarden over paarden houden

Nieuws

De manier waarop we onze paarden houden lijkt natuurlijk weinig op hoe paarden in het wild leven.  Toch kunnen we veel van wilde paarden leren. Onze gedomesticeerde paarden zijn genetisch namelijk hetzelfde als wilde paarden. Welke lessen leren wilde paarden ons over de manier waarop we onze paarden gezond en gelukkig kunnen houden? En hoe kun je dat toepassen op de huidige situatie?



1. Wilde paarden bewegen veel


Wilde paarden bewegen constant. Ze zijn op zoek naar voedsel, water en rustplekken. Bewegen helpt met verteren, het is de eerste verdediging van een paard en zorgt voor een gezond lijf en gezonde hoeven. Ook al proberen we onze paarden zoveel mogelijk buiten te laten lopen, toch is dit niet altijd mogelijk.

Wat kun je doen voor je paard?

  • Richt je wei of paddock zo in dat beweging gestimuleerd wordt. Denk aan het paddock paradise systeem met tracks, bied ruwvoer aan op meerdere plekken of zet de drinkbak aan de andere kant van de wei.

  • Staat je paard veel op stal? Probeer je paard dan dagelijks extra beweging te geven door te rijden, longeren of gewoon lekker wandelen.

  • Voer hooi in meerdere kleine hoopjes in plaats van één grote hoop.

  • Daag je paard uit met extra hindernissen, bijvoorbeeld door op een doorgang balkjes of autobanden neer te leggen.


2. Wilde paarden leven in kuddes


Wilde paarden leven niet voor niets in grote kuddes. Paarden zijn hele sociale dieren die in een kudde gezelschap, warmte, veiligheid en bescherming vinden. Uit de kudde weggehaald worden zorgt voor kwetsbaarheid en stress. Voor de meeste mensen is het alleen niet mogelijk om hun paarden in een kudde te houden. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk in hun sociale behoefte te voorzien.

Wat kun je doen voor je paard?

  • Laat je paard zoveel mogelijk samen zijn met andere paarden. Zet ze lekker samen in de wei of paddock.

  • Staat je paard veel op stal? Zorg er dan voor dat ze elkaar kunnen zien en het liefst ook aanraken.

  • Staat je paard ergens alleen? Probeer dan echt gezelschap te vinden. Misschien dat er een extra pensionklant bij kan komen of dat je de pony van de boer verderop in bruikleen krijgt. Geitjes en kippen zijn ook een goede optie.

  • Geef je paard veel aandacht. Jij bent ook gezelschap voor je paard!


3. Wilde paarden communiceren met elkaar


Paarden communiceren op allerlei manieren met elkaar, waaronder met geluid, geur, oren, ogen, neus, staart en lichaamstaal. Ook lichamelijk contact is heel belangrijk voor een paard. In het wild hebben paarden alle vrijheid om naar hartelust met elkaar te communiceren. In onze huidige manier van paarden houden is dit niet altijd mogelijk. Het is belangrijk om je zoveel mogelijk te verdiepen in de natuurlijke communicatie van een paard.

Wat kun je doen voor je paard?

  • Let op de subtiele signalen van je paard, zoals ademhaling, oren, ogen, neus en mond, en luister ook naar deze signalen.

  • Gebruik geen lichaamstaal die lijkt op die van een roofdier, zoals onverwachte bewegingen of agressief gedrag, maar geef op een rustige en duidelijke manier je grenzen aan.

  • Stel je paard gerust en gebruik je stem om positief gedrag te bevestigen.

  • Besteed veel tijd aan het poetsen van je paard. Kriebelen, borstelen en kroelen is een heerlijk onderdeel van je dagelijkse routine en zorgt voor wederzijds vertrouwen.


4. Wilde paarden eten bijna non-stop


Wilde paarden eten van alles: grassen, riet, takken, bladeren, kruiden en ga zo maar door. Een hapje hier, knabbeltje daar en weer verder op zoek naar een mooi grasveld. Het spijsverteringssysteem van een paard is er dan ook op gebouwd om continu kleine beetjes voedsel te verteren.

Wat kun je doen voor je paard?

  • Voor een paard is een goede kwaliteit ruwvoer verspreid over de dag de beste basis.

  • Zorg dat je paard nooit langer dan een paar uur niets te knabbelen heeft. Je kunt veel kleine beetjes voeren of slowfeeders gebruiken.

  • Laat je paard als het kan op de wei. Is je paard gevoelig voor gras? Pas dan strookbegrazing toe of gebruik een graasmasker.

  • Wilde paarden eten het meest met hun hoofd omlaag. Voer zoveel mogelijk op grondhoogte en zo min mogelijk in hoge voerbakken en hooiruiven.


Welke van deze lessen van wilde paarden pas jij al toe? En hoe doe je dat?



Bron: Natuurlijk Paarden