110523839_ABFweb
110523839_ABFweb

Eremedaille voor oorlogspaard

Nieuws

Het Britse oorlogspaard Warrior, dat de Eerste Wereldoorlog overleefde en bekend stond als ‘het paard dat de Duitsers niet kapot kregen’, heeft postuum een medaille gekregen vanwege zijn moed. Hij kreeg de Dickin-medaille van de organisatie PDSA, die dieren eerst die uitzonderlijke moed toonden in conflicten. Warrior krijgt echter een speciale eremedaille die nog niet eerder aan een dier werd toegekend.


Warrior arriveerde in 1914 aan het westelijk front met op zijn rug generaal ‘Galloping Jack’ Seely, commandant van drie regimenten Canadese cavalerie. Het paard overleefde daarna de bloedigste slagen.

Zo ‘vocht’ hij onder andere in de slag om de Somme in 1916. Hij wist ook zijn huid te redden toen hij in de slag om Passendaele onder de modder bedolven raakte. Het dier overleed in 1941 thuis op het eiland Wight, waar hij in 1908 werd geboren. De eremedaille werd in ontvangst genomen door een kleinzoon van Seely.

De medaille werd in 1943 ingesteld door Maria Dickin en is sindsdien 65 keer toegekend: aan 32 postduiven (die vlogen in de Tweede Wereldoorlog), 29 honden, drie paarden en een kat. De laatste van die ‘gewone’ medailles ging in mei dit jaar postuum naar de hond Sasha die omkwam op patrouille in Afghanistan.

Bron: Horses/Telegraaf