oud
oud

Gezondheidsproblemen bij oude(re) paarden

Nieuws

Wanneer is een paard oud? Dat verschilt nogal. Bij Stichting De Paardenkamp in Soest zijn paarden pas vanaf hun twintigste welkom. Dierenarts Harrit van der Meer zorgt er, met een team van medewerkers, voor dat hun kwaliteit van leven zo lang mogelijk goed is. Zo niet, dan wordt hen langer lijden bespaard.

Paarden die bij De Paardenkamp binnenkomen blijven er. Dus ook als er veterinaire problemen zijn, moet de diagnose ter plekke worden gesteld. Daarvoor is wel een fraaie dierenartsruimte ingericht. Kreupelheden die Van der Meer tegenkomt betreffen vooral artrose, zoolzweren of hoefbevangenheid. “Ieder paard op leeftijd heeft slijtage aan de gewrichten. We proberen ze hier het leven zo aangenaam mogelijk te maken, bijvoorbeeld met aangepast beslag of ontstekingsremmers. Maar we modderen niet door als een paard niet zelf meer overeind kan komen.” Ook bij hoefbevangenheid, wat bij oudere paarden vrijwel altijd kan worden gelinkt aan PPID (Ziekte van Cushing), wordt geprobeerd om ze zo snel mogelijk pijnvrij en weer mobiel te krijgen.

Koliek

Koliek doet zich bij oudere paarden niet vaker voor dan bij jongere. “Eerder minder, omdat ze niet zoveel krachtvoer krijgen”, stelt Van der Meer. Hoewel de dieren bij De Paardenkamp in een kudde worden gehouden, komt hij ook weinig verwondingen tegen. “Dat was vroeger meer, toen er nog omheiningen van prikkeldraad waren.”

Schimmel

Huidproblemen ziet hij wel regelmatig en ook daarbij is er vaak een relatie met PPID, waardoor de structuur van de vacht veranderd en de weerstand afneemt. “Schimmel zien we weinig, daar hebben meeste paarden hier wel afweer tegen opgebouwd. Luizen worden wel gevreesd als er een nieuw paard binnenkomt. Voor je het weet zitten ze er allemaal onder. Scheren en herhaaldelijk wassen met een bestrijdingsmiddel is dan de enige optie.” Hij waarschuwt dat wassen met Imaverol alleen zin heeft als sprake is van schimmel. “Mensen doen dat vaak uit voorzorg, maar het helpt echt alleen tegen schimmel en nergens anders tegen.”

Verstopping

Als gevolg van slechter wordende gebitten komt af en toe een slokdarmverstopping voor. Met verdoving en ontspannende middelen wordt geprobeerd de prop voedsel los te krijgen. Soms lukt het om deze met een neussonde door te duwen. Als de prop te lang blijft zitten komt er vuil en slijm in de luchtpijp en is de kans op longontsteking groot.

Tumoren

Oudere paarden hebben vaker last van tumoren. Een lipoom in de buik kan voor koliek zorgen. Melanomen klinken erg, maar zijn minder gevaarlijk dan bij mensen, als kunnen ze soms erg groot worden. Weghalen heeft meestal weinig zin, want ze groeien snel weer terug. Daarnaast ziet Van der Meer regelmatig sarcoïden en lymfomen. Ook de ogen van oudere paarden gaan achteruit. Sommige krijgen last van maanblindheid of bindvliesontstekingen. Bij ernstige problemen moet soms een oog worden verwijderd. “Dat is best een zware ingreep en het ziet er niet fijn uit. Maar als het eenmaal is genezen redt een paard zich meestal prima.”