ontmoeting
ontmoeting

Veilig nieuwe vriendjes maken

Nieuws

De ontmoeting tussen twee vreemde paarden is altijd een beetje spannend. Wordt het een kriebel of een knal? Wat is de beste manier om twee vreemde paarden aan elkaar voor te stellen?


Een paard toevoegen aan een bestaande en stabiele kudde kan voor heel wat opschudding zorgen. Er is niet één beste manier, omdat de omgeving en karakters van paarden ook een rol spelen.

Niet alleen gedomesticeerde paarden kennen deze kwestie, ook wilde paarden hebben inleidende gebeurtenissen. Er komt regelmatig geneuzel en een enkele keer een klein gevecht voor wanneer vrijgezelle hengsten elkaar tegenkomen of uitdagen. Jonge merries verlaten hun kudde vaak en komen terecht in een andere, wat voor opschudding zorgt binnen de gevestigde rangorde.

Het introduceren van nieuwe weidemaatjes kan worden gedaan met de nodige voorzorgsmaatregelen om zo schade te voorkomen. Zo kun je maatregelen nemen rondom voedsel, water en onderdak en ze minimaliseren zodat er niet om gevochten gaat worden. Ook kun je twee dieren introduceren met een stalwand of hek tussen beide. Hun reacties kunnen echter wel anders zijn als ze daarna alsnog bij elkaar komen.

Het is het beste om paarden in een veilige omgeving aan elkaar te introduceren. Zorg ervoor dat ze de ruimte hebben om elkaar te ontlopen, eventueel voedsel verspreid is over een grote oppervlakte, er ruimte is rondom de waterbron en - indien aanwezig - de schuilstal groot genoeg is voor twee paarden.

De eerste paar keer samen zullen de paarden nog begroetingsgedrag vertonen, dit mindert naarmate de tijd vordert. Houd de paarden goed in de gaten, hun gedrag kan altijd nog veranderen.

Bron: The Horse