winter
winter

Help je paard de winter door

Nieuws

De temperatuur is weer aan het dalen en de eerste herfststormen hebben we ook alweer gehad. Zorg ervoor dat jij en je paard zijn voorbereid op de winter. Dat we vorig jaar een zachte winter hadden wil niet zeggen dat het dit jaar weer feest is. Met de volgende tips komt het vast allemaal goed.


Wanneer paarden en andere dieren nat worden als gevolg van winterse stormen, hebben ze niet alleen meer energie nodig maar verhoogt ook de kans op onderkoeling. Vooral paarden die wat magerder zijn en hooi van slechte kwaliteit krijgen zitten in de risicogroep.

Goede voeding, water, huisvesting en zorg voor je paard tijdens koud weer kan het verschil maken tussen een gezond paard en een dat lijdt onder ziekte en discomfort. Tijdens koude dagen heeft een paard extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. De exacte hoeveelheid energie hangt af van de ernst en lengte van de koude periode. Als de temperatuur zakt naar 7 graden Celsius (de kritische temperatuur) moet het paard flinke hoeveelheden energie binnen krijgen om warm te blijven.

De hoeveelheid energie die het paard nodig heeft om in de dagelijkse energiebehoefte te voorzien wordt gemeten als verteerbare energie in calorieën. Je kunt de kritische temperatuur gebruiken om de verhoogde energiebehoefte van het paard in te schatten. Voor elke 17 graden die de temperatuur daarna zakt heeft het paard één procent extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur te behouden. Een gezond paard heeft dagelijks 1 tot 1,5 procent van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig. Een paard van 600 kilo heeft dus zes tot negen kilo ruwvoer per dag nodig. Dat is 30 tot 45 kilo vers gras (bestaat voor 80 procent uit water) of 7,5 tot twaalf kilo hooi. Bij -10 ga je de hoeveelheid dus pas echt weer verhogen. Als je paard afvalt ga je natuurlijk altijd verhogen, bij een ouder paard kan een deken helpen warmteverlies te beperken.

Gevoelstemperatuur, vochtigheid en dikte van de vacht zullen de kritische temperatuur beïnvloeden. De dikke winterjas van het paard heeft een isolerende werking tegen kou en wind. Als de vacht nat wordt verhoogt de kritische temperatuur met ongeveer vijf graden.

Zes tips om je paard gezond te houden tijdens koud weer:  1. Houd het weerbericht nauwlettend in de gaten om voorbereid te zijn op koude periodes.

  2. Verhoog het ruwvoer voor paarden in een slechte conditie.

  3. Zorg ervoor dat een paard dat op stal staat met een natte vacht weer droog wordt. Bijvoorbeeld door hem droog te wrijven met een borstel of stro.

  4. Draagt je paard een deken? Houd dan in de gaten of het niet doorlekt.

  5. Als je paard echt achteruit gaat in de winter en hij steeds magerder wordt, overweeg dan om hem wat langer binnen te houden.

  6. Zorg ervoor dat er minstens 40 liter water op kamertemperatuur voor handen is.


Bron: Equimed