massage
massage

Het voordeel van een massage

Nieuws

Sommige paarden kunnen profiteren van een alternatieve therapie, zoals paardenmassage. Maar wat voegt een massage toe aan de behandeling van paarden die aan het revalideren zijn?


Massage als therapie wordt al voor een lange tijd bij mensen en dieren toegepast. De methodes worden aan de hand van speciale technieken geleerd en er zijn verschillende opleidingen voor.

Massage wordt gebruikt voor het identificeren en behandelen van pijn aan zachte weefsels. Door manuele palpatie* en druk kunnen gebieden van pijn, benauwdheid en verminderde circulatie worden geïdentificeerd en gemasseerd. De masseur heeft kracht nodig om de therapie toe te passen op dieper liggende weefsels.

Er is heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van massagetherapie en het wordt gezien als een methode om de behandeling van blessures te verbeteren. Er zijn echter maar weinig studies die significant voordeel hebben aangetoond. Het is wel aangetoond dat massage ongemak op korte termijn verbetert en de prestaties na de behandeling onmiddellijk verbeteren.

Als de masseur samen met de dierenarts, hoefsmid, trainer en ruiter is opgenomen in het therapeutisch team, kan hij of zij meer informatie geven over hoe het lichaam reageert op het werk en conditionering. Ook kan hij of zij controleren of nieuwe chronische gebieden voor ongemak zorgen. Ook kan massage worden gebruikt om te bepalen hoe het paard zich voelt en verbetert het de aanloop naar een wedstrijd.

Massage is ontspannend voor zowel paard als ruiter, dus aarzel niet voor je volgende wedstrijd je schouders eens goed los te laten maken.

* Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek.