veulen, benen, detail, weide
veulen, benen, detail, weide

Paardenbeul verminkt veulentje

Nieuws

 In het Belgische Lint, onder Antwerpen, heeft de paardenbeul het hoofd van een veulentje stevig toegetakeld.  “De huid tussen de neus en de ogen is weggesneden tot op het bot”, zegt eigenaresse Sigrid.


Sigrid is helemaal ondersteboven van de feiten. “In deze weide hebben wij drie pony’s en een veulentje staan. Het veulentje, Oilily, geboren op 8 maart, is heel mensgericht. Hij komt zelfs uit je broekzak eten. De pony’s zijn schuchter. Daarmee denken wij dat Oilily de makkelijkste prooi was”, legt de eigenaresse uit.

“Wij komen geregeld langs de weide, maar de laatste dagen hadden we niet speciaals opgemerkt. Tot de vader van de eigenaar van de weide ons gisteren in paniek opbelde. Toen we gingen kijken, was de huid tussen de neus en de ogen weggesneden tot op het bot. Het vlees was echt een stuk afgeschraapt. Dat kan alleen door een mens zijn gedaan. Als het veulen zich zou kwetsen aan de omheiningsdraad krijg je een heel ander wond.”

Het veulen, Oilily, kreeg ondertussen de eerste zorg.  “Een veearts heeft de wond toegenaaid. Maar het is afwachten of de huid het gaat houden, want het is eigenlijk dood vlees. Binnen veertien dagen weten we meer.” Voor de eigenaren is het de eerste maal dat ze dit meemaken. “Zulke daden hoor je al eens, maar meestal is het een ver-van-mijn-bed-show. Het moet een sterk persoon zijn geweest die iets van paarden weet. Je moet echt weten hoe je moet gaan staan en hoe je een paard moet vastnemen zonder er een trap van te krijgen. We zijn nu bezig met een dossier op te stellen voor de politie al zal het moeilijk zijn om de dader te vatten.”

Bijkomende maatregelen komen er niet. “We kunnen moeilijk alle paarden altijd binnen houden. Ook camera’s hangen, vinden we geen optie. Dan film je misschien zaken die niet moeten. Bijvoorbeeld wanneer mensen met goede bedoelingen de paardjes eten willen komen geven. Wie iets gezien heeft, want de weide ligt toch aan een drukke baan, kan het melden aan de politie. We denken dat de feiten zich voordeden in de nacht van zondag op maandag. Verder kunnen we enkel hopen dat zoiets nooit meer gebeurt.”

Bron: HLN