140603282_ABFweb
140603282_ABFweb

25 tips om geld en tijd te besparen

Nieuws

Er zijn twee dingen waar wij paardenmensen een chronisch tekort aan hebben: tijd en geld. Paarden zijn nou eenmaal een zeer dure hobby en ook nog eens erg tijdrovend. Hieronder een aantal tips om op beide te besparen!
 1. Plan routine-bezoekjes van de hoefsmid, dierenarts of tandarts samen in met stalgenootjes of buren. Dit scheelt een hoop in de voorrijkosten.

 2. Koop groots in. Literverpakkingen lijnzaadolie zijn bijvoorbeeld goedkoper dan de kleine flesjes.

 3. Houd je zadelkast netjes en schoon, zodat je geen tijd verspilt aan het zoeken van spullen.

 4. Zoek je verzorgingsartikelen uit: alles wat oud, opgedroogd of over de datum is kan de prullenbak in. Hoe minder spullen, hoe overzichtelijker.

 5. Houd je paard lekker buiten op de weide. Op die manier bespaar je tijd (als je een dagje niet gaat rijden staat hij niet weg te kwijnen op stal) en geld (minder bodembedekking in de stal!).

 6. Gebruik een glansspray nadat je je paard gewassen hebt. Ontklit staart en manen en spray er wat glansspray in. Dit scheelt je de volgende dagen een hoop tijd.

 7. Organiseer! Gebruik diverse bakjes en mandjes waar je je spullen in onderverdeelt. Bijvoorbeeld een EHBO-tasje, een bakje met spullen om je paard te wassen en een bakje met hoefverzorgingsproducten.

 8. Houd je klusjes bij, zoals manen trekken en het knippen van de staart. Als je het geregeld doet kost het weinig tijd en hoef je niet ineens een halve dag te besteden aan een ‘extreme make-over’.

 9. Vind iemand die gebruik kan maken van de mest van jouw paard. Bijvoorbeeld een buurman die compost nodig heeft voor zijn tuin. Een win-win situatie! Jij bent gratis van de mest af en je buurman heeft gratis compost.

 10. Recycle je potjes waar supplementen of snoepjes in zaten. Hier kun je ideaal dingen in opbergen!

 11. Ruim op en vul je portemonnee. Dekens die niet meer passen, dekjes die je zat bent, hoofdstellen die over zijn.. Verkoop ze online en verdien gelijk wat geld! Opgeruimd staat netjes!

 12. Reinig je zadel en hoofdstel even vluchtig met een vochtige doek of speciaal reinigingsmiddel iedere keer na gebruik. Dit scheelt je een hoop tijd tijdens ‘de grote schoonmaak’.

 13. Ben je altijd minstens vijf minuten bezig met het uit de knoop halen van je longeerlijn of hulpteugels? Berg ze na gebruik netjes en praktisch op. Je zult jezelf de volgende keer dankbaar zijn!

 14. Was je halsters, touwen, beenbeschermers en wat je nog meer in de wasmachine gooit in een speciaal waszakje. Dit houdt zowel je spullen als je wasmachine langer in leven.

 15. Word vrienden met de plaatselijke groenteboer. Fruit en groente wat anders weggegooid zal worden vindt je paard nog prima!

 16. Met een beetje creativiteit knutsel je zelf goedkoop een hoop in elkaar! Denk aan bakletters, hindernissen en obstakels.

 17. Maak een trainingsplan en focus op je doelen.

 18. Ben je flexibel in je planning en sta je op een pensionstal? Rijd dan op de ‘daluren’, zodat je niet hoeft te wachten tot de bak, longeercirkel, spuitplaats of stapmolen vrij is.

 19. Bewaar een hoefijzer dat in goede staat is na een bezoek van je hoefsmid. Mocht je paard vlak voor een wedstrijd een ijzer verliezen, dan heb je altijd een reserve!

 20. Nieuwe spullen nodig? Zoek op internet welke ruitersportzaken kortingsacties hebben. Er is er altijd wel ééntje!

 21. Upgrade je wedstrijdoutfit met één mooi item, in plaats van een geheel nieuwe outfit aan te schaffen.

 22. Vind iemand in de buurt die jou kan helpen en vice versa. Bijvoorbeeld tijdens vakanties of op wedstrijd.

 23. Organiseer samen met je vrienden of stalgenootjes een rommelmarkt op stal! Alles wat je niet meer gebruikt: uitstallen en verkopen! En wie weet scoor je zelf ook nog iets wat je nodig had, voor een paar euro!

 24. Privé-les is duur, vind een rijmaatje waar je de bak en de kosten mee deelt.

 25. Doe mee aan (online) winacties. Wie niet waagt, die niet wint! En wij Nederlanders zijn dol op gratis!!


Heb jij nog goede, aanvullende tips om geld of tijd te besparen?


Naar een idee van: Horse Channel