hoofdstel, borsttuig, Marianne Scherps, DIY
hoofdstel, borsttuig, Marianne Scherps, DIY

Maak zelf een hoofdstel en borsttuig

Nieuws

Niets is te dol voor paardenliefhebster Marianne Scherps. Als ze door een creabeazaak wandelt, waar ze omringd wordt met glimmende kettinkjes, knoopjes, wolletjes, gaat ze helemaal los. Met een berg vol spullen gaat ze al snel aan de slag om wat moois voor haar paarden te maken. Deze keer wordt het een speciaal hoofdstel en tuig voor pony Safier.



Hoofdstel


Wat heb je nodig? “Een naald, draad, schaar, gaatjestang, leer (zoals een afgeboken teugel of beugelriem). Vaak ga ik naar de markt, tweedehandswinkel, lederzaak of de kringloop,” begint Marianne enthousiast aan haar verhaal. “Daar vind je ook super leuke kettingen, broekriemen en sieraden wat je kunt gebruiken. Ook erg leuk zijn bijvoorbeeld mooie schelpen die je kunt verwerken in je tuig, of dennenappels en andere herfst dingetjes. Leg alle verzamelde spullen die je wil gaan gebruiken op een tafel klaar en laat je fantasie de vrij loop. Verzin wat leuks, wat jij mooi vindt!”

“Als eerste meet je de maat van het hoofdstel van je pony of paard. Je meet vanaf het bakstuk waar het bit hangt door naar de andere kant, dit is voor mijn paard 90 cm. Daarna pak je een reep leer van bijvoorbeeld je teugels, beugelriem of oude broekriem en knip daar een lengte van (in mijn geval) 90 cm plus 4 cm, dus in totaal 94 cm vanaf. Die 4 extra cm heb je nodig om je leer om te vouwen waar de schroefjes in komen om je bit vast te zetten.”

“Daarna sla je het leer aan de uiteindes 2 cm om (hier komt je bit in te hangen). Vervolgens prik je met een gaatjestang een gaatje (gemeten vanaf het uiteinde ongeveer 2 cm). Dan pak je het bit en hang je deze er aan beide kanten in.”

“Ik pak dan 1 bout en 1 moertje (Chicago schroeven zijn handig) en bevestig deze in de gaatjes in het leer en schroef alles zo vast. Bij gebrek aan bouten en moeren, kun je ook een leren veter gebruiken. Je kunt de schroeven ook pimpen, bekijk hier enkele ideeën.”

“De lengte van je frontriempje bepaal je aan de hand van je eigen hoofdstel. Deze bevestig je op dezelfde manier als het bit. Dus 2 cm extra leder, gaatjes erin en vastzetten met holnieten of je stikt het draad.”

Nu je de basis hebt, kun je het hoofdstel leuk opvullen met schelpjes, kwastjes of pompoentjes.

Zie hier een filmpje van hoe je pompoenen maakt:



En bekijk hier hoe je kwastjes maakt:


Het borsttuig


Het borsttuig kun je op twee manieren maken: in een V-vorm of ronde vorm. “Ik ga voor de V-vorm”, vertelt Marianne. “Je meet vanaf de voorkant van het zadel (kamer van je zadel) met een boogje naar het midden van de borst van het paard, dit is bv 60 cm. Daarna pak je een reep leer, knip hier een lengte vanaf van 64 cm. Weer een paar centimeter langer om een bevestiging te maken voor je sluitingen.” Marianne gebruikt in dit voorbeeld goudkleurig skai-leer.

Tip: je kunt ook een oud voortuig pakken. Als deze mooi aansluit bij je paard meet je deze afstand.

“Nadat je een stuk leder van (in mijn geval) 64 cm heb afgeknipt, begin je met het vastmaken van de sluitingen. Wil je het tuig alleen gebruiken voor het rijden met zadel of wil je het tuig eventueel ook gebruiken als neckrope of misschien voor allebei? In dat laatste geval kun je het beste een sluiting maken van een oude (broek)riem.”

“Zorg ervoor dat de sluiting ook past bij het stuk leder dat je hebt, dus zorg dat de sluiting niet te groot of te klein is. Het bevestigen van sluiting doe je op dezelfde manier als dat je het bit aan het hoofdstel heb gedaan, door middel van een schroef. Je kunt het op verschillende manieren vastmaken, met een karabijnhaak, musketonhaak, door middel van een westernknoop sluiting (veters) of mooie zilveren of goudkleurige holnieten.”

“Als je de sluitingen vast hebt gezet, kun je gaatjes maken voor de sierlijke kwastjes. Soms zet ik gaatjes om de 7 cm, maar soms wordt dat iets te vol en pak ik 10cm. Doe wat jij mooi vindt! Over een lengte van 60 cm heb ik 8 gaatjes gemaakt, dus ongeveer om de 7 cm. Door deze gaatjes heb ik de kwastjes heen getrokken.”

“De bevestiging van het midden van het borsttuig heb ik vastgezet met holnieten.
Daaraan heb ik een prachtige knoop bevestigd. Maar je kan ook andere dingen gebruiken, zoals een roosje of broche.”

Veel succes met het maken, heb je vragen of tips, laat het ons weten!


Ben jij ook zo’n creatieveling en wil je ons stap voor stap laten zien wat jij kunt maken voor je paard, mail ons via Bit@eisma.nl.