grazen
grazen

Overgewicht en stofwisselingsproblemen voorkomen

Nieuws

Heb je een paard dat het op een sober dieet heel goed doet? Dat klinkt voor eigenaren die er alles aan moeten doen om hun paard op gewicht te houden als een droom. Maar ook bij de paarden die een sober dieet nodig hebben, is het zoeken naar de juiste voerwijze. Want hoe houd je je paard tevreden en zorg je er tegelijkertijd voor dat hij niet tonnetje rond wordt? Hier wat tips voor het houden van dit soort paarden.



Voer hooi, geen granen


De eerste stap is stoppen of verminderen van het krachtvoer en kiezen voor een minder voedzaam hooi. Dat betekent hooi van ‘ouder’ gras. Als je paard overgewicht heeft, stop dan met het voeren van voer gebaseerd op granen. Hoeveel mineralen en vitaminen er ook in zitten, er zitten ook veel calorieën in. En dat heeft je paard nou net niet nodig. Bang dat je paard niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt? Geef je paard dan een multivitaminen supplement.

Paardeneigenaren kiezen vaak voor kwalitatief hoogwaardig hooi. Natuurlijk, ze willen het beste voor hun paard. Maar het paard met overgewicht heeft juist wat minder hoogwaardig hooi nodig, simpelweg omdat dit minder calorierijk is. Hooi van mindere kwaliteit betekent overigens niet hooi vol met onkruid, zand en schimmel. Alleen de voedingswaarde van het hooi moet minder zijn. Door het hooi te laten testen in een lab, kom je erachter hoe voedingsrijk het is.

Maar waarom kun je dan niet gewoon minder hooi geven, vraag je je misschien af. Dan krijgt hij toch ook minder voedingsstoffen binnen? Een paard uithongeren is geen goed idee, daar komen alleen maar meer problemen van. Belangrijk voor de spijsvertering van een paard is dat het een groot deel van de dag kan knabbelen. Anders kan het paard maagzweren krijgen. Bovendien vertraag je door het geven van minder ruwvoer de gehele metabolisme van je paard. Daardoor gaat het verliezen van gewicht ook langzamer.

Met andere woorden: het is beter om het paard meer caloriearm ruwvoer te geven en hem meer te laten bewegen dan om hem uit te hongeren. Eigenlijk net als bij mensen.

Bij paarden met stofwisselingsproblemen moet je uiteraard oppassen met het aanpassen van het dieet. Houdt deze paarden bij het aanpassen van het voer goed in de gaten en overleg indien nodig met de dierenarts.
Wil je je paard toch iets lekkers geven? Kies dan voor wortels, appels of bleekselderij. Deze zitten voor een groot deel vol met water. Maar ook hier geldt: geef met mate.

Beperk het grazen


Onbeperkt grazen kan zorgen voor problemen bij paarden die baat hebben bij een sober dieet. Het teveel grazen kan zelfs leiden tot ziektes als hoefbevangenheid. Het beperken van het grazen vraagt echter een gedegen aanpak; sommige strategieën werken juist averechts.

Zo’n strategie is bijvoorbeeld het beperken van de graastijd. Het probleem bij deze strategie is echter dat het paard in korte tijd heel veel calorieën binnen kan krijgen – bijna evenveel als bij een hele dag op de wei. Dat zorgt voor grotere problemen, omdat alle suikers en het zetmeel dan in korte tijd worden opgenomen in plaats van verspreid over de dag.

Maar hoe lang mag een paard dan grazen? Dat is lastig te zeggen, want dat hangt af van kwaliteit van het gras en of je paard risico loopt op hoefbevangenheid. Daarnaast maakt ook het tijdstip verschil. Onderzoek laat zien dat het suikergehalte in gras varieert. Gedurende dag neemt het suikergehalte toe. Het beste is wanneer paarden ’s ochtends de wei opgaan en voor de avond eruit worden gehaald. Dan krijgen ze minder suiker binnen dan paarden die ’s avonds en nachts op de wei lopen.

Gebruik een graaskorf


Sommige eigenaren moeten nog een beetje wennen aan een graaskorf. Toch is het voor paarden die een sober dieet nodig hebben een uitkomst. Je paard kan namelijk lekker naar buiten, bewegen, omgaan met andere paarden, maar je zorgt er wel voor dat hij niet teveel kan grazen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de grasinname van het paard met graaskorf drastisch wordt verminderd.

Er zijn verschillende korven op de markt. Het is een kwestie van even uitproberen welke het beste bij jouw paard past.

Vind manieren om je paard langzamer te laten eten


Het gedomesticeerde paard hoeft geen moeite te doen om zijn maaltje bij elkaar te scharrelen. Paarden in een stal of paddock bewegen daardoor te weinig voor hun eten. Door paarden in stallen of paddocks te houden, leren we ze om al hun voedsel in één keer op te eten, in plaats van er de hele dag op de knabbelen.

Hooinetten en het gebruik van slow feeders kunnen helpen het paard langzamer te laten eten. Let er bij het plaatsen van het hooinet wel op dat deze niet te hoog (vanwege het stof dat dan in de longen van je paard komt) of te laag (vooral bij paarden met ijzers) hangt.

Houd het gewicht in de gaten


Kies een moment in de maand waarop je even de tijd neemt om te kijken naar de lichaamsconditie van je paard. Is je paard zwaarder geworden of niet? Gebruik de Body Condition Score en Chresty Neck Score om de lichaamsconditie van je paard te bepalen en schrijf je bevindingen op. Door dit eens per maand te doen, krijg je een indicatie over hoe je paard het doet.

Lukt het, ondanks het treffen van maatregelen, niet om je paard te laten afslanken? Overleg dan met je dierenarts of voedingsdeskundige wat te doen.

Bron: The Horse