trailer
trailer

De eerste keer op pad met de trailer

Nieuws

Het vooruitzicht van aankoppelen, het achteruit rijden met een aanhanger en de angst voor een aanrijding kunnen de eerste keer genoeg zijn voor uitbreken van liters angstzweet. Met de volgende tips word jij demonen de baas en een heuse aanhangerkampioen!1. Aankoppelen


Mocht het nu echt veel te lang duren voor je trailer eindelijk is aangekoppeld, kun je wellicht investeren in een aankoppelhulp, net zoiets als een achteruitrij-camera. Maar oefening baart kunst: als je het een paar keer hebt gedaan weet je precies waar je auto moet staan om je trailer moeiteloos aan te koppelen.

2. Oefen zonder je paard


Tot je vertrouwt bent met de trailer, laad je nog geen paard in. Dat zorgt alleen maar voor extra zenuwen en bovendien is het dan ook nog niet veilig voor je paard.

3. Extra opletten


Een trailer is meestal - vooral een tweepaardstrailer - breder dan je auto. Dat houdt dus in dat je niet door de openingen past waar je normaal wel door past, tenzij je trailer wat krasjes mag hebben aan de zijkant. Ook je plaats op de weg is anders. Je wilt het trottoir niet raken, maar tegelijkertijd andere weggebruikers niet met hun hart in hun keel te laten zitten omdat je over de witte lijn komt. Gebruik je buitenspiegels om de precieze afstanden te bepalen. Mensen met een caravan maken vaak gebruik van speciale spiegels, die ook voor het rijden met een trailer ideaal kunnen zijn.

4. De controle verliezen


Als de trailer gaat slingeren, ga dan niet corrigeren met het stuur. Houd het stuur stil en rem hard tot de trailer weer onder controle is. Geef nooit gas en ga ook niet schakelen.

5. Bergop rijden


We hebben in Nederland niet veel heuvels, maar desondanks moet je er rekening mee houden dat een auto bergop hard moet trekken. Houd rekening met mogelijke oververhitting op heuvelachtige wegen. Rijd bergaf in een lagere versnelling en rem af op de motor om controle te houden.

6. Keren


Rijd langzaam achteruit, als je te snel gaat heb je de kans dat de trailer een eigen leven gaat leiden. Het lastige aan het rijden met een aanhanger is het feit dat je tegengesteld moet sturen. Wil je achteruit een bocht naar rechts maken, stuur je naar links en andersom. Ga oefenen, zorg ervoor dat je - voor je nog maar denkt aan het vervoeren van een paard - goed achteruit kunt rijden.

7. Ben voorbereid


Houd belangrijke telefoonnummers, een veiligheidsjacket en een veiligheidsdriehoek binnen handbereik en ga niet op pad zonder een abonnement op de ANWB.

8. Kijk vooruit


Het belangrijkste wanneer je met een trailer gaat rijden is vooruit kijken. Een trailer die vol geladen is, is zwaar en je auto heeft dus veel langer nodig om te remmen. Je hebt meer ruimte nodig en overzicht. Laat je niet opjagen door bestuurders achter je, je eigen veiligheid en die van je paard staan voorop.

9. Plek van je paard


Denk na over waar je je paard neerzet. Zet hem in een tweepaardstrailer aan de linkerkant. Als je hem rechts zet is de kans op omslaan op rotondes of bij uitwijken in de berm erg groot.

In het volgende filmpje wordt nog eens goed uitgelegd hoe je achteruit rijdt:


Maar het slimste is natuurlijk het halen van je E-rijbewijs, dat vaak al in slechts een dag te behalen is. ;-)


Bron: Horse and Hound