oog
oog

Welzijn op de Zuidlaarder paardenmarkt iets verbeterd

Nieuws

De Dierenbescherming heeft een rapport naar buiten gebracht over het dierwelzijn over de Zuidlaarder paardenmarkt van dinsdag 21 oktober. Samen met Eyes on Animals kwamen ze tot de conclusie dat er wel verbeteringen te zien waren op het gebied van dierwelzijn.


Volgens de Dierenbescherming heeft de marktorganisatie heeft zich ingespannen om het dierenwelzijn dit jaar te verbeteren. Er was hooi en water beschikbaar voor de dieren, al wordt hier volgens de Dierenbescherming door de paardeneigenaren en handelaren nog te weinig gebruik van gemaakt. Er was wel veel stress onder de dieren op de markt en paarden en pony’s werden soms erg ruw behandeld.

Bij een enkel incident werd er door de inspecteurs van de Dierenbescherming en Eyes on Animals ingegrepen en gemeld bij de organisatie. Bij het meldnummer 144 is een melding gedaan van dierenmishandeling.

De Dierenbescherming Drenthe en de marktorganisatie van de Zuidlaardermarkt werken sinds dit jaar samen om te kijken hoe het dierenwelzijn bij deze grote paardenmarkt verbeterd kan worden. De organisatie heeft naar aanleiding hiervan bijvoorbeeld een aantal aanvullende bepalingen voor de gedragscode opgesteld. Een van deze bepalingen was dat ezels beschut moesten zijn tegen de regen. In de praktijk bleken deze bepalingen minder goed te worden uitgevoerd door de eigenaren. Ezels kunnen niet goed tegen regen. Dat komt omdat hun vacht niet waterdicht is, ze worden al gauw doornat en daardoor erg koud. Na meldingen van ezels die in de regen stonden is er meerdere malen door de marktorganisatie omgeroepen dat ezels een dek op moesten. Maar dit werd maar door enkele handelaren uitgevoerd. Halverwege de middag stonden er nog steeds ezels onbeschut. Na melding van de Dierenbescherming is er uiteindelijk ook een rillende ezel van de markt af gehaald door de marktorganisatie.

Elk jaar wordt er bijgehouden hoeveel paarden en ezels er worden aangevoerd. Dit jaar waren er 1512 paarden en 25 ezels . Een daling ten opzicht van vorig jaar. De Dierenbescherming Drenthe gaat in overleg met de marktorganisatie en de gemeente over de bevindingen van dit jaar en de aanbevelingen voor de paardenmarkt van volgend jaar.

Bekijk hier de beelden die de Dierenbescherming op de markt maakte. 

Bron: Dierenbescherming