pompoenen
pompoenen

Halloweensnacks voor je paard!

Nieuws

Het is Halloween, tijd om je paard eens extra te verwennen (goed reden toch?). Op dit moment zijn er pompoenen in overvloed, die overal worden gebruikt voor de meest gekke en enge creaties. Maar waarom voer je ze niet aan je paard? De volgende pompoenideeën kan hij vast waarderen.


Pompoenen zijn een grote bron van voedingsstoffen, ze bevatten een grote hoeveelheid vitamine A en E, foliumzuur en vezels. Bovendien houden veel paarden van de smaak. Ben je je pompoenlantaarn zat? Gooi hem dan in de weide als eetbaar speeltje. Gooi de steel wel weg vanwege stikkingsgevaar en let op eventuele schimmel. Pompoenpitten kan je paard trouwens gewoon eten, mocht je geen zin hebben om hem uit te hollen. Geen enkel deel van de pompoen is giftig voor je paard.

Voor de paarden met een meer verfijnde smaak, of degenen die liever geen rauwe pompoen ontleden, kun je de pompoen bakken om hem zachter te maken. Verwarm hiervoor de oven voor tot 200 graden Celsius en zet de pompoen (met alle pitten grondig verwijderd) in een glazen ovenschaal. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de pompoen. Een pompoen van 1 tot 2 kilo heeft ongeveer 45 tot 60 minuten nodig om zacht te worden. Na het bakken kun je of het vruchtvlees eruit schrapen en door het paardenvoer mengen, of het in stukjes voeren. Je kunt de pompoen ook voor het bakken snijden om de bakduur te verkorten.

Wil je je paard echt verwennen met pompoen? Probeer dan het volgende recept.

Benodigdheden


1 kleine pompoen, al gebakken zonder vruchtvlees

1 eetlepel kaneel

1 theelepel nootmuskaat (optioneel)

500 gram havermout

1/4 koffiekopje melasse (of andere opties als honing of appelmoes)

1/2 kopje bruine suiker

Werkwijze


Mix het vruchtvlees van de pompoen met de andere ingrediënten in een grote kom en verdeel het in even grote ballen op een bakplaat. Voeg meer melasse toe als het te vloeibaar is. Bak het 12 tot 15 minuten.

Je kunt wat je teveel hebt invriezen.

Bron: Horse Channel