muildier
muildier

Muildier schopt het tot Amerikaans Kampioenschap

Nieuws

Laura Hermanson en Heart B Dyna balken in het gezicht van iedereen die denkt dat dressuur voor de elite is. Toen Laura een e-mail kreeg dat ze op de reservelijst stond om deel te nemen aan de Amerikaanse dressuurfinales in Lexington, dacht ze eerst dat het een grapje was.


Laura rijdt al drie jaar wedstrijden met haar muildieren en haar doel was het behalen van het regionale kampioenschap in Californië. Maar de bond staat muildieren pas toe sinds 2004 en nog nooit eerder had een muildier het tot de nationale finale geschopt.

Een paar weken na het eerste mailtje krijgt ze er nog een: Dyna is omhoog geklommen op de reservelijst en is nu officieel gekwalificeerd. Een droom kwam uit. Toch besloot Laura voor de zekerheid de bond te bellen.

“Je weet dat dit een muildier is?”, vroeg ze. Een pauze. Wat gerommel met papieren... “Uiteindelijk zeiden ze ja!”, vertelt Laura. “Ik wist dat ik een manier moest vinden om het waar te maken.”

Laura en de twaalf jaar oude Dyna hebben een lange weg afgelegd sinds hun eerste ontmoeting in 2006. Laura, een dressuurinstructrice, had het idee een muildier te kopen met de gangen voor de dressuur nadat een muildier van een klant haar echt uitdaagde. “Het is moeilijk om uit te leggen wat hem zo speciaal maakt”, vertelt ze. “Alles aan hem is als een paard, alleen versterkt. Het enige probleem dat je kunt hebben is het teveel herhalen van dingen. Je hoeft alleen erg nauwkeurig en eerlijk te zijn. En je moet natuurlijk een goed gevoel voor humor hebben want hun vaders zijn ezels. Ze hebben een klein deel dat ze zegt: “Nee, dat ga ik echt niet doen vandaag.”

Dressuur leek dus de perfecte discipline voor een dier dat van nauwkeurigheid houdt. Dyna dacht daar eerst anders over. “Dyna was heel erg tricky, maar ook erg getalenteerd en atletisch”, zegt Laura. “Ik heb alle disciplines geprobeerd. We hebben gesprongen, we hebben cutting gedaan. Maar dressuur is altijd de basis geweest en ik wist dat er een moment zou komen dat we terug zouden gaan en ons daar alleen op zouden focussen.”

Het rijden op muildieren is niet zeldzaam in Californië, maar het publiek en haar tegenstanders waren toch sceptisch over Laura’s ongewone rijdier. Maar dit verandert allemaal als blijkt dat Dyna het echt heel erg goed doet. Ze krijgen commentaar als ‘goede ontspanning’, op hun protocol.

Inmiddels heeft ze een hele fanclub. “Dressuur heeft de reputatie als elitesport. Ik ben het levende bewijs dat dat niet zo is, ik rijd gewoon een muildier!”, lacht Laura. “Het laat zien dat iedereen dit kan. Als je een droom hebt kun je die waarmaken.”

Kijk hier voor een foto van Dyna. 

Bron: Horsenation