Nadaam Racers
Nadaam Racers

UNICEF maakt zich zorgen over kinderjockeys

Nieuws

UNICEF maakt zich zorgen over jonge jockeys in de raceindustrie van Mongolië. Paardenrennen zijn in Mongolië erg populair, maar de sport is erg gevaarlijk voor jonge ruiters vanwege het gebrek aan protectie en verzekering.

[caption id=”attachment_23204” align=”alignright” width=”300”] Een ruitertje tijdens de race van Naadam.[/caption]

UNICEF pleit nu voor strengere veiligheidswetten om de ruiters te beschermen, hun racecarrière is voor hun familie vaak van levensbelang.

Op de website van UNICEF wordt het verhaal vertelt van voormalig kinderjockey Budgarev, die vier jaar geleden vertrapt werd tijdens de training. Hij brak allebei zijn benen en verloor zijn voortanden. Vandaag de dag loopt hij nog steeds met krukken. Budgarev was niet verzekerd en droeg geen bescherming. Zijn trainer wilde zijn verwondingen niet aangeven en weigerde hem naar het ziekenhuis te brengen.

Een maand later zag hij pas een arts, zijn conditie was inmiddels al een stuk slechter geworden en hij had infecties aan zijn benen en tandvlees. Hij moest stoppen met school en kan nergens heen op zijn krukken.

Budgarev’s jongere broertje, Munkh-Erdene (13), is ook voormalig jockey. Hij raakte gewond aan zijn hoofd toen hij van het paard viel.

Paardenraces zijn al een lange tijd een deel van de cultuur van Mongolië en het land heeft een sterk paardenerfgoed. Desondanks zijn de paardenrennen de laatste jaren sterk beïnvloed door grote bedrijven.

De Mongoolse jockeys zijn bijna altijd kinderen en honderden paarden en jockeys racen tegelijkertijd. Families organiseren soms races om een bruiloft te vieren, waar jockey’s van slechts vijf jaar oud zonder enkele protectie moeten racen.

De huidige wet omvat alleen de gigantisch populaire race op het Naadam National Festival, daar mogen kinderen onder de zeven jaar niet meedoen. De jockeys moeten zijn verzekerd en bescherming dragen. UNICEF wil dat deze wet wordt uitgebreid tot alle races in Mongolië. Ze willen ook dat winterrennen worden verboden, omdat de grond dan erg verraderlijk kan zijn. Daarnaast wil UNICEF dan de minimum leeftijd naar negen gaat, een stap richting de internationale standaard van veertien.

De autoriteiten hebben hun hoofd gebogen over het grote aantal ongelukken, ze houden nationale races in de gaten en streven naar regels over veiligheidskleding en verzekering. De strategie die ze hebben helpt, het Naadam festival kreeg dit jaar een ommekeer. Vorig jaar raakten nog 62 kinderen gewond en kwamen er zes om het leven, dit jaar waren er maar twee ernstige verwondingen onder de 1700 kinderen die meededen.

Bron: Horsetalk
mongolie2