oren
oren

De invloed van de toon van je stem

Nieuws

Leren paarden sneller ‘enge dingen’ wanneer er wordt gesproken op een rustige toon? Je zou denken dat het antwoord hierop ja is, want anders hebben veel ruiters uren verspild aan het maken van dommige stemgeluiden. Maar, uit recent onderzoek van een groep internationale gedragswetenschappers blijkt dat paarden van nature geen onderscheid maken tussen zachte en harde stemgeluiden.


Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Italië en Duitsland testen het vermogen van 107 paarden uit heel Europa om te leren over een stuk zeil te lopen. Ze ontdekten dat er geen verschil was tussen paarden die werden verteld dat ze een ‘braaf paard’ waren op een rustige toon en paarden die werd vertelt dat ze ‘ermee moesten kappen’ op een harde, gemene toon.

Bij vrijwel hetzelfde percentage van de twee groepen duurde het langer dan tien minuten om de taak te voltooien. De hartslag van de paarden in beide groepen was gelijk. Er was ook geen verschil tussen de gemiddelde hartslag van de paarden die over het zeil liepen en die het niet deden.

“Uit de studie blijkt dat een rustige stem de prestatie van een paard om iets engs te doen niet beïnvloedt”, aldus de onderzoekers.

Bron: Horse and Hound