mineralen
mineralen

Wat weet jij van mineralen?

Nieuws

De voeding van je paard bestaat maar voor een heel klein deeltje uit mineralen, maar toch zijn ze enorm belangrijk voor je paard. Zonder mineralen kan een paard geen vetten, eiwitten of koolhydraten opnemen, zouden hun spieren en zenuwen niet normaal kunnen functioneren en zouden de botten het gewicht van je paard niet kunnen dragen.


Ook helpen mineralen het bloed om zuurstof door het lichaam te vervoeren, zorgen ze voor de juiste vochtbalans en zijn ze van belang voor de hormonen, aminozuren en de opname van vitaminen.

Twee groepen mineralen


Mineralen kunnen worden verdeeld in twee groepen, namelijk de micromineralen en de macromineralen. De micromineralen zijn in heel erg kleine hoeveelheden nodig en bestaan onder andere uit ijzer, zink koper en selenium. Macromineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, sodium en chloride heeft een paard in grotere hoeveelheden nodig. In productsamenstellingen worden mineralen meestal weergegeven in hoeveelheid gram per kilogram, of in percentages.

Hoewel het gaat om kleine hoeveelheden hebben paarden regelmatig een tekort aan mineralen. Aan de andere kant kunnen sommige mineralen juist weer schade toedoen als ze in veel te grote hoeveelheden worden opgenomen. Dit is het geval als je een lange periode veel te veel geeft, wees niet bang dat je paard van een handje extra meteen ziek wordt.

Mineralen zijn nog niet zo makkelijk


Om het nog wat ingewikkelder te maken hebben sommige mineralen invloed op elkaar. De hoeveelheid van het ene mineraal kan invloed hebben op de opname en het gebruik van het andere mineraal. Calcium en fosfor zijn de meest bekende partners. Calcium en fosfor zijn essentieel voor een gezonde groei en herstel van de botten, maar ze moeten in een bepaalde verhouding aanwezig zijn (op zijn minst evenveel calcium als fosfor) om hun werk goed te kunnen doen. Koper, zink en ijzer vormen een andere verbinding die vooral bij de groei en ontwikkeling van jonge paarden belangrijk is. Er is al veel onderzoek gedaan naar mineralen en hun functies, maar er is ook nog heel erg veel dat we niet weten.

Ook de opname van de verschillende mineralen verschilt nogal. Mineralen kunnen verbindingen maken in verschillende vormen, waarvan sommige vormen makkelijker opneembaar zijn dan anderen. Van de hoeveelheid mineralen die op de verpakking staat, zal maar een percentage worden opgenomen. Calcium wordt bijvoorbeeld voor vijftig tot vijfenzeventig procent opgenomen, fosfor voor dertig tot vijfendertig procent en ijzer voor minder dan vijftien procent.

Oplossingen voor betere opname


Voedingsproducenten proberen allerlei oplossingen te vinden om de mineralen zo goed mogelijk opneembaar te maken. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk natuurlijke (organische) mineralen te gebruiken - die zouden makkelijker opgenomen worden - of door de mineralen op innovatieve manieren af te breken waardoor de ‘stukjes mineraal’ makkelijker opneembaar zijn. Er zijn ook andere factoren die invloed hebben op de opname van mineralen. Denk aan de andere voedingsstoffen in het voer waaronder vetten, vezels en vitaminen en de pH-waarde in de darmen. Ook hier moet rekening mee gehouden worden bij de samenstelling van het voer.

Wist jij dat er zoveel verschillende mineralen zijn en dat ze zo belangrijk zijn voor een paard? Let je hierop bij je keuze voor paardenvoer of supplementen?


Bron: The Horse