veulen, weide, merrie, voorjaar, gras
veulen, weide, merrie, voorjaar, gras

Blog Afke: Petitie tegen veulens?

Nieuws

‘Wil jij de petitie tegen veemarkten ook tekenen?’ Eén klik en weg was het mailtje. De aanleiding van de petitie, een filmpje van een sneue Shetlander die wordt mishandeld op een markt, ging daarna de prullenbak in. Want ik begrijp heus waarom dierenliefhebbers een verbod op markten willen. Maar ik vind het niet reëel. Laten we eerst een petitie starten tegen het lukraak fokken van veulens.


Vier jaar geleden schreef ik voor Bit al over het paardenoverschot. WakkerDier vertelde toen dat er elk jaar naar schatting 40.000 Nederlandse paarden afgemaakt en opgeruimd worden omdat ze geblesseerd zijn of niet langer geschikt of gewenst. 40.000, elk jaar. Het Nederlands Shetland Pony Stamboek gaf toe dat er jaarlijks 1200 tot 1300 geregistreerde hengstjes bij de slager eindigen. Gezonde veulens. En al dat soort afdankertjes, jong en oud, vind je op de markten, want dat zijn doorgeefluiken naar slagers, en het is inderdaad in en in triest hoe daar soms met ze wordt omgesprongen. Alsof het een ding is (een worst?). Maar vergeet niet dat wij dierliefhebbers die marktpaarden en -pony’s hebben gefokt en afgedankt. Wil je dus iets doen tegen die markten? Doe dan eerst iets tegen het overschot en fok niet zomaar een veulen.

Zie hier wat stof om over na te denken voordat je je merrie laat dekken:

Een paard fokken is niet zo moeilijk (bloemetjes, bijtjes, je kent het wel). Een goed, gezond en gewild paard fokken, eentje met de juiste bouw, een fijn karakter, de gewenste kleur en een goed formaat, dat is een stuk lastiger. Heb jij genoeg verstand van de fokkerij om dit voor elkaar te krijgen?

Vriezers liggen vol met onze mislukte ‘experimenten’.

Is jouw merrie wel geschikt? Misschien staat ze nu als een soort grasmaaier in de wei met een of andere blessure of omdat het rijden niet meer wil. ‘Gezellig, een veulentje erbij’. Maar doe het alsjeblieft niet. De wereld zit niet te wachten op nog een paard dat iets mankeert en eigenlijk weinig kan of wil. Laat je merrie lekker grazen en haal liever een vriendje op de markt.

Het is hoe dan ook beter om alleen een veulen te fokken als je volledig op de hoogte bent van de gezondheid, de genetische ‘make-up’ en erfelijke factoren van beide ouders. En ja, veel paarden en pony’s zonder papieren vallen dan af.

Nog een reden om voor paarden met papieren te gaan: goedgekeurde hengsten kosten meer, maar zijn wel door een mallemolen gegaan zodat je vrij zeker weet dat ze geen rare dingen mankeren. Merries die zijn ingeschreven bij het stamboek zijn ook nagekeken en ok bevonden en krijgen een ‘rapportje’ met plussen en minnen zodat het makkelijker wordt een geschikte hengst te vinden.

Ben je bereid het veulen (met of zonder papieren) te houden tot je een goed thuis hebt gevonden? Heb je dat geld? Realiseer je je dat de verkoop misschien (veel) langer duurt en minder oplevert? Met andere woorden, neem je de volledige  verantwoordelijkheid voor jouw fokproduct? Antwoord je een van deze vragen met nee, fok dan geen veulen.

Hoe vaak hoor je jezelf zeggen ‘maar het lijkt me zo leuk en veulens zijn zo lief’?

De kans is dan groot dat je je veel te veel laat leiden door je emoties. In Amerika noemen ze dat ‘barn-blindness’. Je bent blind voor alle praktische redenen géén veulen te fokken. Denk er liever nog wat langer over na.

P.S. Dit is geen petitie tegen het fokken met papierloze recreatiepaarden. Jouw merrie is vast heel lief en ja, er is inderdaad vraag naar ‘gewone’ betaalbare paarden. Die vraag is alleen niet zo groot. Voor alle soorten paarden geldt inmiddels dat er domweg te veel van zijn. Ik zou dus ook fokkers met stermerries willen vragen een jaar (of twee, drie) géén veulen te fokken. Misschien moet er zelfs een limiet komen op veulens van dezelfde merrie, ik weet het niet. Ik weet wel dat paardenhouders en fokkers het probleem zijn en niet de markten.

P.P.S. Misschien kunnen we hierna een petitie beginnen tegen het ondoordacht aankopen van een paard.