konik drachtig
konik drachtig

Fossiel blijkt drachtig

Nieuws

Duitse onderzoekers hebben een goedbewaarde foetus, samen met delen van de baarmoeder, ontdekt in een paardenfossiel dat 15 jaar geleden al gevonden is. De ontdekking kwam aan het licht dankzij het maken van röntgenfoto’s van de overblijfselen van de Eurohippus messelensis, een oerpaardje.


Het onderzoek toont dat de dracht bij de voorouders van het oerpaard hetzelfde verliep als die van het moderne paard. De Eurohippus messelensis had vier tenen aan beide voorvoeten en drie tenen aan zijn achtervoeten. Het paardje was ongeveer zo groot als een moderne Foxterriër. De vondst werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Society of Vertebrate Paleontology’ in Berlijn, Duitsland.

Het fossiel is vijftien jaar geleden ontdekt in de verlaten Messel-kolenmijn in de buurt van Frankfurt. Op dezelfde plaats was heel lang geleden een meer. De modder op de bodem van het meer zorgde voor optimale condities voor het bewaren van fossielen. Het gebied staat daarom bekend om zijn opzienbarende vondsten.

[caption id=”attachment_23845” align=”alignnone” width=”300”] Foto: Senckenberg Research Institute, Frankfurt[/caption]

De grootte van de foetus en de aanwezigheid van volledig ontwikkelde melktanden, suggereren dat de moeder bijna aan het einde van de draagtijd was toen ze stierf. De positie van de foetus in de baarmoeder toont echter dat de twee niet tijdens de geboorte zijn overleden. Dat is onder meer te zien aan de voorbenen van de foetus: deze waren niet uitgestrekt zoals gebruikelijk voor de geboorte.

Bron: Horse Talk 
equus