weide
weide

Vanuit de lucht op zoek naar paardenbeul

Nieuws

Met een helikopter worden vandaag opnames gemaakt van gebieden in Noord-Nederland waar de afgelopen maanden paarden zijn mishandeld. Weilanden in onder andere de omgeving van Tolbert, Glimmen, Peize en Gieten worden onder de loep genomen. De paardenbeul(en) is/zijn nog altijd niet gepakt.


De beelden die worden gemaakt vanuit de helikopter worden geanalyseerd door een specialist. “Er wordt met name gekeken naar specifieke kenmerken zoals toegangswegen, maar ook naar overeenkomsten tussen de verschillende gebieden,” aldus politiewoordvoerder Ger Blokzijl.

De afgelopen maanden zijn er in Noord-Nederland tien rechercheurs fulltime met het onderzoek bezig geweest. Er zijn ruim tweehonderd tips nagetrokken en er is uitgebreid sporenonderzoek gedaan.

Ger Blokzijl: “We hebben met wetenschappers en met tal van dierenartsen gesproken. Maar we hebben bijvoorbeeld ook contact gehad met mensen uit de paardensport. We moeten helaas vaststellen dat dat weinig concreets heeft opgeleverd.”

Daarnaast is gesproken met een groot aantal getuigen. Volgens Blokzijl werden in die gesprekken ook namen genoemd. “We zijn bij een tiental mensen aan de deur geweest, bijvoorbeeld omdat de auto van deze persoon bij een weiland was gezien. We hebben uitgebreid met ze gesproken. Maar iedereen had een logische verklaring waarom ze daar op dat moment waren.”

Tot nu toe zijn er in Noord-Nederland vijftien aangiften gedaan. Volgens de politie staat het in vijf gevallen vast dat de paarden zijn toegetakeld door de paardenbeul. In vijf andere gevallen wordt getwijfeld, omdat het letsel teveel verschilt.

In de overige gevallen zijn de verwondingen door het paard zelf of door andere paarden toegebracht.

Bron: RTV Drenthe