rennen
rennen

DNA onderzoek om prestaties te voorspellen

Nieuws

De uitdrukking ‘het zit in de genen’ geldt ook voor paarden. Want wist je dat de genen informatie bevatten waarmee wetenschappers kunnen voorspellen hoe ver, hoe snel en hoe goed een paard kan rennen? Door middel van DNA profiling worden de genen van renpaarden geanalyseerd op hoe goed zij in de toekomst gaan presteren.


DNA profiling is een relatief nieuwe analyse waarbij de sportpotentie van een paard voorspeld kan worden. Voor sommigen lijkt dit misschien op gokwerk, maar je kunt prestaties voorspellen op basis van een goede wetenschappelijke analyse. In de wereld van de rensport is hier al veel animo voor en het wordt steeds bekender. Een groep officials uit de rensport en wetenschappers zijn laatst samengekomen in Parijs om het beleid en de beste werkwijze van DNA profiling te bespreken.

Des Leadon, medisch specialist en consultant bij twee rensport federaties, denkt dat DNA profiling binnen vijf jaar algemeen geaccepteerd is. “Nu gebeurt het bij de volbloeden, maar je zult het ook gaan zien bij de dravers, quarter horses en andere wedstrijdpaarden. We moeten snel goede plannen en regels maken, want binnen een mum van tijd wordt dit breed uitgevoerd in de paardensport.”

Mensen laten het DNA van hun paarden analyseren om inzicht te krijgen in bepaalde bloedlijnen en bijbehorende prestaties. Voor de fokkerij van wedstrijdpaarden is dit heel waardevol, zeker in de takken waar groot geld te winnen is. Op dit moment is DNA profiling nog erg duur en alleen weggelegd voor mensen die bereid zijn om flink te investeren. Leadon verwacht dat dit in de toekomst verandert en prestatie-analyses net zo normaal worden als een genetische analyse op erfelijke ziekten of kleurvererving.

Zo’n onderzoek is volgens Leadon niet altijd bindend. Paarden waarvan slechte prestaties voorspeld zijn kunnen wel goed presteren en andersom. Ook zijn er natuurlijk andere factoren die invloed hebben op de prestaties, zoals training, voeding en management. DNA profiling moet dan ook gezien worden als één van de onderdelen die inzicht geeft in de toekomstige prestaties van een paard.

Wat vind jij? Denk jij dat DNA profiling normaal gaat worden? En zou je dit bij je eigen paard laten doen?


Bron: The Horse