Jury
Jury

5 tips om te presteren onder druk

Nieuws

Heel goed kunnen rijden is op een wedstrijd niet altijd genoeg. Door de zenuwen gaan er dingen mis en vergeet je bijna hoe leuk het eigenlijk is. Onder druk kunnen presteren is belangrijk als je tevreden weer naar huis wil gaan. Deze vijf tips helpen je om je zenuwen in bedwang te houden en in de ring (bijna) net zo netjes te rijden als thuis.


1. Wen aan het gevoel. Iedereen heeft last van zenuwen, zeker de eerste keer. Zorg dat je aan het gevoel gewend raakt door het vaker te doen. Zo leer je er beter mee omgaan en zit het je minder in de weg.

2. Onthoud: je bent niet nerveus en ook niet bang. Je bent opgewonden en enthousiast om te laten zien wat je kan. Als je het zo bekijkt, wordt het een stuk leuker en relaxter.

3. Pas op wat je zegt. Het heeft geen zin om vooraf aan iedereen te vertellen dat je proef toch niks zal worden en dat je het vast helemaal verprutst. Dat is alleen maar een excuus om het inderdaad niet goed te doen. Zeg gewoon dat je je best zult doen, en doe dat ook.

4. Wees niet bang om fouten te maken. Het is echt geen ramp als er wat mis gaat. Het is altijd beter het te proberen en fouten te maken, dan er niet eens aan te beginnen. Het is een clich√© maar wel waar: van je fouten leer je.

5. Zie het voor je! Hoewel je best fouten mag maken, kan het ook helpen je te bedenken dat alles ook best goed kan gaan. Heb wat vertrouwen in je paard en jezelf en je zult merken dat het makkelijker gaat.

Wat doe jij om je zenuwen in bedwang te houden?


Bron: Horsenation