Sloot
Sloot

Een paard in de plomp

Nieuws

‘Brandweer redt paard uit sloot.’ Het staat regelmatig in de krant. Soms gaat het om de sloot naast de weide, soms eindigt een rit met paard en wagen met een plons. Hoe kan dat? Een paard ziet toch dat daar water is? In Bit 221 legt gedragsbioloog Chantal Kapteijn uit hoe een paard in de plomp terechtkomt.


En hoe komt een paard dan weer uit het water? Dat gebeurt op verschillende manieren. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Om reddingsacties sneller en gemakkelijker te laten verlopen, ontwierp voormalig hoefsmid Bart Portegies een ‘paardenbroek’ Zijn filmpje vind je onderaan in het lijstje. In het artikel in Bit legt hij uit hoe hij tot het ontwerp is gekomen.

Filmpjes


Misschien dacht dit paard dat hij het Noordhollandsch Kanaal kon oversteken. Dat zwemmen lukte nog wel, maar de kant is te stijl om weer uit het water te komen.

In Arnemuiden werd een paard uit de sloot naast de weide gevist. Het was een stressvolle en vermoeiende actie voor zowel de reddingswerkers als het paard.


In Jelsum moest een paard met een hijskraan uit de sloot getakeld worden.



“De draad was weg en het paard was weg.” Een eigenaresse vertelt hoe haar paard na twee uur pas uit het ‘drijfzand’ van de sloot gered kon worden.



“Ik vind dat we veiliger met dieren moeten omgaan tijdens reddingsacties”, zegt Bart Portegies. Volgens deze voormalige hoefsmid lopen paarden vaak letsel op tijdens reddingsacties. Om dat te voorkomen, ontwierp hij de paardenbroek, een systeem dat een paard snel en zonder schade uit een sloot kan halen. Bekijk hier het instructiefilmpje:

 Het volledige artikel vind je in Bit 221. Deze editie ligt vanaf vandaag in de winkel. Je kunt ‘m ook online bestellen.