zweep
zweep

De Praatstoel: kijk eerst naar jezelf

Nieuws

Maaike van Geffen maakt zich zorgen over de manier waarop ruiters tegenwoordig met hun paard omgaan. “Het gaat er niet altijd even netjes aan toe.”


“Het valt me op dat het welzijn van onze paarden de laatste tijd steeds meer naar voren komt. Paardrijdend Nederland valt erover als er iets niet in orde is, bijvoorbeeld op paardenmarkten. Maar ondertussen valt het me op dat er – bijvoorbeeld bij mij in de rijhal of op wedstrijd – niet altijd even netjes met paarden wordt omgegaan. Ruiters projecteren hun eigen fouten op hun paard. En daar kan ik me echt aan ergeren.

We hebben het vaak niet door, maar paarden kunnen er meestal niks aan doen als het fout gaat, ze begrijpen ons gewoon niet altijd. Bij mij in de rijhal traint iemand met een paard dat best wel op de voorhand is gebouwd. Zijn amazone vraagt hem om te strekken en ik zie dat hij heel erg zijn best doet, maar de balans is gewoon nog niet lekker en vervolgens valt hij in galop. Zijn amazone wordt heel erg kwaad en rijdt het paard naar voren en weer terug. Het paard wordt steeds meer gespannen en gaat steeds slechter lopen. Zonde. Ik begrijp het niet, want ze ziet eruit als een amazone die veel voor haar paard over heeft, hij loopt er altijd netjes bij en dan straft ze hem voor iets waar hij niks aan kan doen.

[row][four]
‘Gefrustreerd? Stap af en schop de bakrand’

[/four][eight]

Ik denk dat iedere ruiter naar zichzelf moet gaan kijken. Waarom gaan we zo met onze paarden om? Bij mij kwam de omslag in de puberteit. Ik was een erg ongeduldig kind en als het fout ging gaf ik altijd mijn pony of paard de schuld. Dat veranderde toen ik een echte ‘bloedpony’ ging rijden en ik de ORUN-cursus ging volgen. Mijn instructeur kon precies spiegelen wat ik fout deed en het werd duidelijk dat de fout eigenlijk altijd bij mij lag. Hij vertelde dat ik beter af kon stappen als het niet goed gaat en dan gewoon heel hard tegen de bakrand moet schoppen.

[/eight][/row]

Hij vertelde ooit het volgende: ‘Stel je wilt je broer bellen maar je toets één cijfer van zijn nummer verkeerd in, dan krijg je een andere persoon aan de lijn. Je kunt dan wel kwaad worden, maar het was jóuw fout. Hoe klein hij ook was. Zo is het ook met het geven van hulpen.’ Daardoor ben ik heel anders tegen de reactie van paarden aan gaan kijken.

[row][nine]

Het is belangrijk dat ruiters die zelfreflectie hebben. Als je gefrustreerd bent lukt het gewoon niet. Maar ik wil niet zeggen dat je niet de baas moet zijn, er zijn altijd paarden die de grens opzoeken en die moet je aangeven. Als ik met mijn paard buiten ga rijden en hij draait op de oprit al om, dan luistert hij gewoon niet.

Wij ruiters moeten kijken of het wel eerlijk is wat we vragen van ons paard. Niet elk paard is gemaakt voor het niveau waarin hij loopt. Een goede instructeur kan daar in mijn ogen zeker bij helpen.”

[/nine][three]






Maaike van Geffen komt uit het Gelderse Oosterhout en heeft een kleinschalige fokkerij van vijftien Appaloosa’s en KWPN’ers. Een daarvan rijdt ze fanatieker, maar dat is vooral om te genieten.

[/three][/row]

Waar gaan jouw nekharen van overeind staan? Geef je hier op voor De Praatstoel!