veemarkt
veemarkt

NVWA alert op illegale import en export van paarden

Nieuws

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de komende tijd streng op de illegale export van paarden. Er is gebleken dat er de laatste tijd regelmatig paarden zonder verplichte exportcertificering worden uitgevoerd. Deze dieren zijn meestal afkomstig van paardenmarkten. De NVWA maakt direct proces verbaal op bij constatering van illegale export of import.


Wie een paard koopt en het dier wil exporteren, moet een exportcertificaat hebben. Een dierenarts van de NVWA keurt het paard en geeft zo’n certificaat af als het dier gezond is en een geldig paspoort heeft. Paarden moeten in het bezit zijn van een paspoort, zodat altijd de identiteit van het dier kan worden vastgesteld. Exportcertificering vanaf paardenmarkten is alleen toegestaan wanneer een markt beschikt over een door de NVWA goedgekeurd protocol.

De afgelopen twee weken zijn verschillende overtredingen geconstateerd op paardenmarkten door heel Nederland. Rond de paardenmarkt in Hedel op maandag 3 november hebben inspecteurs van de NVWA 6 keer proces verbaal opgemaakt voor de illegale export van paarden en 1 proces verbaal voor illegale import. Ook werd een vals paardenpaspoort aangetroffen.

Op de paardenmarkt in Barneveld op maandag 27 oktober hebben NVWA-inspecteurs op 4 keer proces verbaal opgemaakt na het aantreffen van valse paardenpaspoorten. Naar 10 andere paspoorten wordt nader onderzoek ingesteld.

Op dinsdag 21 oktober hebben NVWA-inspecteurs op de paardenmarkt in Zuidlaren 4 valse paspoorten aangetroffen en daarvoor proces verbaal opgemaakt. Ook hebben zij in de buurt van de grens verschillende mensen teruggestuurd naar de paardenmarkt om daar hun dieren alsnog te laten certificeren voor export. Er is 16 keer proces verbaal opgemaakt voor poging tot illegale export.

Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA houden op paardenmarkten niet alleen toezicht op export en paspoorten. Zij letten ook nadrukkelijk op de eisen aan transportmiddelen en op dierenwelzijn. Daarbij is speciale aandacht voor de aanvoer van gecoupeerde paarden, of er beschermmiddelen tegen regen aanwezig zijn voor ezels en of er ruwvoer en drinkwater zijn voor de dieren.

Bron: NVWA