boos
boos

Herken pijngedrag bij je paard

Nieuws

Hoe weet je dat je paard pijn heeft? Aan welke dingen kun je het afleiden? Een paard kan niet vertellen waar het pijn doet, dus daarom moeten wij extra raadzaam zijn.


Stel je voor dat je je klaar moet maken voor een drie uur durende wandeltocht, maar je schoenen schuren tegen je hakken, je zware rugzak is niet gebalanceerd en je knieën doen al pijn voordat je nog maar een stap hebt gezet. Voeg het feit toe dat je buikpijn hebt en de kans is groot dat je de wandeltocht skipt of er eerst voor zorgt dat alles comfortabel is.

Een paard heeft die optie niet. De meeste paarden accepteren simpelweg het feit dat het zadel drukt op hun rug, knieën vol artrose stijf zijn of een ruiter altijd zonder balans op zijn rug zit en zetten gewoon de tanden op elkaar. Andere paarden laten zien dat ze zich niet lekker voelen, bijvoorbeeld met het volgende gedrag:

Verzet bij het opzadelen


Dit paard doet zijn oren naar achteren, tilt dreigend een voet op, zwiept met zijn staart, draait rond of probeert weg te komen. Hij heeft geleerd dat opzadelen vooraf gaat aan iets oncomfortabels en gedraagt zich daardoor nerveus.

Verzet bij het opstijgen en rijden


Dit paard staat waarschijnlijk niet stil wanneer je op wilt stijgen en wil aanlopen zodra je in het zadel zit. Hij gooit met zijn hoofd of verzet zich tegen het bit als je aan het rijden bent. De kans bestaat dat hij niet in de rechter- of linkergalop wil en je op het andere been gooit wanneer je aan het lichtrijden ben. Bokken, steigeren, springen, versnellen, schrikken en slaan kunnen allemaal tekenen zijn van discomfort. Aandoeningen als kissing spines zorgen bijvoorbeeld niet continu voor pijn, maar kunnen plotselinge intense pijn veroorzaken bij bepaalde bewegingen.

Het verzet wordt erger naarmate je langer je rijdt


Een paard kan voor een kort ritje misschien omgaan met een kleine kreupelheid of een niet passend zadel, maar naarmate de uren vorderen kan het paard de pijn niet meer aan. Als het paard in slechte conditie is en snel moe wordt omdat hij fysiek niet in staat is zijn werk goed te doen, kan hij zich gaan verzetten als gevolg van vermoeidheid in plaats van de werkelijke pijn. Ook als het dieet van het paard niet voldoende is voor de hoeveelheid werk die hij moet doen, is hij gewoon niet instaat om de prestaties te leveren die je van hem verwacht.

Al het bovenstaande


Maagzweren en een abnormaal hoge zuurgraad in de dikke darm komen veel voor bij paarden, zelfs als ze in de beste omstandigheden worden gehouden. Paarden die dit hebben voelen zich gewoon niet goed en dit ongemak wordt uitgedrukt door een zure houding en de onwil om te werken.

Als je paard een van deze dingen doet is het raadzaam contact op te nemen met een zadelmaker, dierenarts of voedingsdeskundige voor hulp. Als het probleem ligt bij jouw houding in het zadel, kun je lessen nemen bij een instructeur die je uitlegt hoe je het makkelijker maakt voor je paard. Een betere conditie, beginnend met korte, makkelijke trainingen die naarmate de tijd vordert langer worden, zorgen ervoor dat je paard de trainingen na een tijdje makkelijker volhoudt.

Bron: Equinews