dierenarts
dierenarts

Waar let je op bij het kiezen van een dierenarts?

Nieuws

Als je lang genoeg met paarden bezig bent, heb je dat gevreesde moment vast al eens meegemaakt. Je komt op stal en weet dat er iets niet goed zit. Je paard sleept met een been, laat signalen van koliek zien of is gewoon duidelijk niet lekker. Een goede, kundige dierenarts die jou en je paard er doorheen sleept is dan super belangrijk.


Misschien ga je voor de dierenarts die al op stal komt, die het dichtste bij is of het goedkoopst. Maar waar kun je nog meer op letten bij het kiezen van een dierenarts?

Communicatie


Eén van de belangrijkste taken van een dierenarts is communiceren. Diagnose, behandelmogelijkheden, opties, prognoses en niet te vergeten de kosten, je moet alles goed begrijpen om een goede keuze te kunnen maken. Praat de dierenarts heel technisch of probeert hij of zij je in jip-en-janneketaal uit te leggen wat er speelt? Legt de dierenarts rustig en stap voor stap uit wat er gaat gebeuren of slaat hij of zij wat stappen over?

Opleiding en ervaring


Wat zijn de opleiding en ervaring van je dierenarts? En heeft hij of zij zich ergens in gespecialiseerd? Werken de ervaren en wat minder ervaren dierenartsen goed samen? Iemand die net van school komt kan ook juist weer een nieuwe frisse kijk op de situatie hebben en een ervaren dierenarts goed aanvullen.

Persoonlijkheid


Vind je je dierenarts een fijne persoon in de omgang? Dit is natuurlijk heel persoonlijk en minder belangrijk dan deskundigheid, maar het is absoluut fijn als het klikt met je dierenarts.

Paardenmens


Is je dierenarts een paardenmens? Is hij of zij rustig, zelfverzekerd en handig in de omgang met paarden? Je paard kan nu geen stress gebruiken en heeft baat bij rust en vertrouwen. En ook al is niet elk paard is even makkelijk bij de dierenarts, toch is het belangrijk dat je dierenarts rustig en geduldig blijft.

De praktijk


Werkt je dierenarts in een grote of wat kleinere praktijk? Besteden ze veel aandacht aan kennisdeling en blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? En zijn er specialisten aanwezig?

Beschikbaarheid


Is er altijd iemand aanwezig? Is er een nummer dat je dag en nacht kunt bellen? Hoe snel kunnen ze bij je zijn in geval van nood? En kun je ook makkelijk terecht als je even een korte vraag hebt?

Faciliteiten


Welke faciliteiten biedt je dierenarts aan? Is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een thermografie te maken, of moet je dan meteen naar een kliniek? Dit is goed om te weten voor het geval je in een noodsituatie terechtkomt.

Verwachtingen


Niet fijn om over na te denken, maar hoe ver willen ze gaan? Is het een dierenarts die alles probeert tot het bittere eind of die na een wat kortere tijd vindt dat het genoeg is? Hier willen we helemaal geen goed of fout aan hangen, maar het is wel belangrijk dat dit matcht met wat jij voor je paard wil.

Hoe heb jij je dierenarts gekozen? Gewoon die het dichtste bij was of heb je één van de bovenstaande punten laten meewegen in je beslissing?


Bron: The Horse