zweep zwepen
zweep zwepen

Blog Afke: Zijn zwepen zielig?

Nieuws

Toen ik een jaar of negen was, heb ik mijn zusje met een zweep op haar kont geslagen. Ze deed iets wat niet mocht. Ze zat aan mijn spullen. Het klapje was hooguit een ‘correctie’. Maar mijn moeder werd boos. Op mij! Terwijl zij de zweep voor me had gekocht. Voor mijn pony, want een zweep hoort nu eenmaal bij de standaard ruiteruitrusting. Maar maakt het echt uit of je je zusje of je pony slaat?


‘Een paard voelt het als er een vlieg op zijn huid landt. Die kuithulp heeft hij dus echt wel gevoeld. Als hij niet reageert, komt dat eerder omdat hij niet begrijpt wat je met die kuit bedoelt.’ Zoiets dergelijks schreef ik ooit in een artikel voor Bit. Toch rijd ik nog altijd met een zweep. Voor het geval het paard mijn kuit niet begrijpt.

Natuurlijk vertel ik mezelf dat ik de zweep vooral gebruik als ‘aanwijsstokje’. Het is een hulpmiddel om die achterhand te besturen of het achterbeen te motiveren. En ja, in enkele gevallen gebruik ik het om het paard te corrigeren. Ik beken. Voor mijn moeder maken die verschillen waarschijnlijk niet uit. Ik geloof niet dat ze het ‘oké’ vindt als ik de achterbenen van mijn zusje probeer te motiveren. Is het gebruik van de zweep dan wel ‘oké’ bij paarden? Professor Paul McGreevy, van de Universiteit van Sydney, vindt van niet. Want een tik met de zweep doet pijn. Dat heeft hij onderzocht door zichzelf net zo hard te slaan, zoals jockeys hun paarden soms slaan. De resultaten, waaronder een flinke blauwe plek, legde hij vast op een filmpje.

Wat vind jij? Moet de zweep worden afgeschaft of slaan we nu door? Vorige week kreeg ik de kritiek dat ik op een ‘Penny-meisje’ begin te lijken, vanwege mijn artikel over het welzijn van paarden in Bit 221. Maar als we weten dat een paard die vlieg al voelt en toch een zweep gebruiken, zijn we dan wel ‘Penny’ genoeg?

Zie hier de zweepslag van Professor Paul McGreevy in beeld:


Afke rond