oog
oog

Paarden komen oorspronkelijk uit India

Nieuws

Volgens een studie, die deze week in Nature Communications staat, komt het paard oorspronkelijk uit India. Een internationaal team van paleontologen, onder leiding van de Belg Thierry Smith van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), heeft in India een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs opgegraven. De fossielen suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.


Samen met Amerikaanse en Indiase collega’s groeven de de wetenschappers van het KBIN resten op van een primitief zoogdier, dat op een klein paard lijkt. De meer dan 200 fossielen, waaronder tanden, schedels en botten, zijn 54,5 miljoen jaar oud.

Het dier, dat cambaytherium thewissi werd gedoopt, vertoont kenmerken van de onevenhoevigen, maar ook primitievere kenmerken. Zo lijken de tanden, het heiligbeen en de hand- en voetbeentjes meer op dat van nog primitievere dieren. De cambaytherium thewissi woog waarschijnlijk tussen 20 en 35 kilogram en was zo groot als een pekari. “In het begin waren primitieve paarden opportunisten: met hun kiezen vermaalden ze zowel planten, vruchten als grassen. Later in hun evolutie zijn paarden op uitsluitend grassen overgeschakeld”, aldus de Belg.

In de tijd van de cambaytherium was India een eiland dat zich van Madagascar had afgescheurd en noordwaarts dreef richting het huidige Azië. Op het eiland leefden ook primaten en knaagdieren, die leken op die, die in Europa leefden in die tijd. Een mogelijke verklaring is dat toen India aan het Arabische schiereiland of aan de Hoorn van Afrika passeerde, een landbrug is ontstaan, waardoor de dieren konden migreren. Cambaytheria treffen wetenschappers nergens anders aan dan in India, wat bewijst dat India een tijdlang geïsoleerd in de oceaan dreef.

Bron: Horses/De Morgen