Politiepaarden boosten publiek vertrouwen

Nieuws

Het publiek vertrouwen in de politie krijgt een boost door de bereden politie, aldus Brits onderzoek. Onderzoekers maten de waarde van de bereden politie in Groot-Brittannië tijdens een studie van 18 maanden. Ze ontdekten dat de dieren prima ambassadeurs zijn.


Ze ontdekten dat de hoge zichtbaarheid van politiepaarden tijdens buurtpatrouilles het publiek vertrouwen in de politie een boost geeft.

In proeven observeerden de onderzoekers  van de Universiteit van Oxford  dat de bereden politie zorgt voor zes keer zoveel publieke interesse dan voetpatrouilles in dezelfde periode. De meeste interacties waren wel kort. Het aantal lange conversaties was tussen bereden politie en politie te voet gelijk.

Meer dan de helft van ondervraagden die na de patrouilles werden geïnterviewd zei dat de bereden politie in hun buurt was opgevallen. Tijdens de studie keken de onderzoekers naar de impact van bereden politie tijdens verschillende situaties. Ze bekeken publieke reacties tijdens buurtpatrouilles, een muziekfestival, footballwedstrijden en publieke demonstraties.

Uit het onderzoek blijkt dat de bereden politie tijdens buurtpatrouilles ook een belangrijke waarde heeft. Ze zorgen voor een goede relatie met burgers en werken vaak als ‘ijsbreker’ voor betere interactie tussen politie en burgers. “Mensen komen vaak ‘hoi’ zeggen of het paard aaien voor ze een snel praatje met de agent maken”, aldus Dr Ben Bradford van de universiteit. Ook vergroot de bereden politie het vertrouwen in de politie.

Bron: Horsetalk