enten
enten

Uitbraak influenza in Groot-Brittannië

Nieuws

Britse dierenartsen waarschuwen paardeneigenaren hun paarden te vaccineren. De afgelopen maanden zijn er 24 uitbraken van influenza geweest. Het ernstig besmettelijke virus wordt verspreid door hoesten en neusaanrakingen. Maar ook via water, voer, emmers, kleren, harnachement en andere spullen die in aanraking komen met paarden.


Eigenaren wordt gewaarschuwd hun vaccinaties up to date te hebben, dierenartsen verwachten dat 38 procent van de paarden op dit moment achterloopt met vaccinaties en het grootste deel van de paarden is helemaal niet geënt.

Volgens de Animal Health Trust zijn bijna alle uitbraken van dit jaar bij paarden geweest die niet geënt waren of waarvan de vaccinaties verlopen waren. “Tot nu toe zijn geen grote aantallen ziek geworden, maar er zijn door het land veel enkele gevallen geweest”, aldus Adam Rash van Animal Health Trust. “We willen mensen erop wijzen dat influenza op dit moment heerst en dat ze op moeten passen. Ze moeten hun vaccinaties up to date houden en de dierenarts bellen wanneer er iets niet goed is.”

De organisatie wijst er ook op dat paarden het hoogste risico lopen wanneer ze worden verplaatst. Ziekteverschijnselen zijn temperatuurverhoging, depressie, bindvliesontsteking, loopneus, hoesten en gezwollen lymfeklieren.

“Ook al biedt vaccinatie geen honderd procent garantie dat een paard de ziekte niet krijgt, de klinische signalen en ernst van het virus zijn dan wel minder”, aldus Nicola Snowden, dierenarts. “Wil je dat vaccinatie effectief is, dan is het belangrijk dat de hele kudde waarin het paard staat geënt is.

Bron: Horse and Hound