transport vrachtwagen laden
transport vrachtwagen laden

Aangepaste maatregelen vogelgriep

Nieuws

Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, neemt Staatssecretaris Dijksma een nieuw pakket maatregelen. Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen. De afgebakende zones rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen die eerder zijn afgekondigd, blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.



Vier regio’s om verspreiding te voorkomen


Nederland wordt opgedeeld in vier regio’s, waar tussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Zo wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan.

Hygiëne maatregelen van groot belang


De maatregelen blijven er op gericht het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest kent een aanzienlijk risico, en blijft daarom verboden. Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk dat er nieuw pluimvee aangevoerd wordt naar de bedrijven. Een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.

Paardenhouderij


Er is een uitvoering maatregelenpakket afgekondigd door staatssecretaris Dijksma. Voor de paardenhouderij betekent dit het volgende:

  • Een “eigen verklaring” bij het vervoer van paarden is niet langer nodig.

  • Buiten de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee toegestaan onder voorwaarden, nl. rechtstreeks naar een ander bedrijf. Let op: vervoer naar een ander bedrijf met commercieel pluimvee is verboden.

  • Het vervoer en aanwenden van mest en strooisel van gevogelte is niet toegestaan. Het vervoer en aanwenden van mest van andere diersoorten (bijvoorbeeld paarden) door bedrijven met commercieel gehouden gevogelte is toegestaan, hierbij dient het hygiëne protocol gehanteerd te worden.

  • Binnen de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee naar en ander bedrijf met pluimvee verboden. Vervoer van paarden vanaf een bedrijf met commercieel pluimvee rechtstreeks naar een bedrijf niet zijnde een commerciële vogelhouder is toegestaan.

  • Het is verboden om huisdieren af- of aan te voeren van/op bedrijf met commercieel gehouden gevogelte waarbij een uitzondering geldt voor zover de dieren uitsluitend op een woonverblijf komen en niet in aanraking komen met gevogelte.

  • De mest van andere commercieel gehouden dieren (bijvoorbeeld paarden) mag vervoerd worden waarbij het hygiëne protocol gehanteerd dient te worden.


Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Heb je vragen, neem dan rechtstreeks contact op met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) via het telefoonnummer: 088 - 042 42 42.

Bron: Sectorraad Paarden